Jazeker! De zomer is weer in één klap hier en is het dus tijd om wederom te genieten van (behoorlijk) warm weer, weelderig groen en tevens het genot van de langere dagen. En omdat we in een gematigd klimaat wonen, proberen we dan dus ook het beste uit het zomerseizoen te halen, omdat dit nooit lang genoeg lijkt te duren! 

Maar terwijl je van het zomerseizoen geniet, is het wel belangrijk om rekening te houden met de hitte van de zomer en het effect dat het op ons lichaam heeft. Zeker naarmate we ouder worden, beïnvloedt de hitte ons meer en kan dit zelfs gezondheidsproblemen veroorzaken. Laat deze zomerhitte jouw zomer dan ook niet verpesten!

Je tegen de warme zon beschermen 

Neem zodoende de juiste voorzorgsmaatregelen voor als jij buiten in de warme zon bent. 

Het allereerste dat je echt moet onthouden, is dat jij jezelf zoveel mogelijk moet hydrateren. Veel oudere personen realiseren zich niet dat ze echt wel water nodig hebben. Zorg er dus voor dat je altijd veel water drinkt, zelfs als je geen dorst hebt! 

Probeer vooral tijdens de ochtenduren van het buitenleven te genieten. Ga er vroeg op uit om te wandelen, sporten of gewoon lekker ergens te zitten en daar te genieten van het uitzicht. Als je gaat wandelen, neem dan zeker wat water mee.

Draag de juiste kleding 

Draag een GoPro-Mania hoedje of cap, gebruik zonnebrandcrème en draag lichte, loszittende zomerkleding. Het is het beste om in de zomer ademende en lichtgewicht kleding te dragen om de temperatuur van je lichaam zo koel mogelijk in de hete zon te houden. Je kunt hierbij onder meer voor natuurlijke stoffen kiezen zoals katoen en linnen in plaats van de wat zware kleding. 

Blijf tijdens de heetste dagen gewoon lekker binnen als jouw huis koel genoeg is om daarin veilig te zijn. En als je een airconditioning hebt, gebruik die dan. Het houdt je koel en verwijdert tevens vocht uit je huis. Gebruik anders een GoPro-Mania ventilator in de buurt van waar je zit.

Andere verkoelende tips 

Vermijd zware maaltijden en beperk cafeïne en alcohol, aangezien deze de warmtegerelateerde symptomen kunnen verergeren. Zet ook zeker de ramen open wanneer het iets afkoelt om zo heerlijke frisse lucht in jouw huis te krijgen. 

Blijf zoveel mogelijk binnen tijdens extreme hitte maar blijf in contact! Bezoek je familie en vrienden gewoon via je telefoon of een video-chat. Blijf actief door lichte oefeningen te doen als jouw huis daar koel genoeg voor is. Puzzels, lezen en andere hobby's zullen je eveneens bezig houden en vermaken.

Ken de waarschuwingssignalen 

Plus ken de waarschuwingssignalen van hittegerelateerde ziekten! De medische geleerden zeggen dat symptomen van een zonnesteek onder meer flauwvallen zijn; een gedragsverandering (verwarring, strijdlust, duizelingwekkend, mogelijk delirium of coma); droge, rode huid en een sterke, snelle pols; en gebrek aan zweten. 

Zoek onmiddellijk medische hulp voor een persoon met één van deze symptomen. Let verder op waarschuwingssignalen, zoals zich zwak of duizelig voelen, gezwollen benen of enkels, krampen, plotseling zweten of het koud hebben.

Bescherm je ogen! 

Naar buiten gaan in de felle zon kan ook een belasting voor jouw ogen betekenen. Een overmatige blootstelling aan de zon kan zelfs blijvende schade aan de ogen veroorzaken. Een blootstelling aan fel zonlicht is ook één van de belangrijkste redenen voor ernstige hoofdpijn.

Bescherm jouw ogen en je gezichtsvermogen daarom goed door een prima zonnebril van GoPro-Mania te dragen die een UV-bescherming biedt. 

ZOMER

Bronnen: o.a. seniorlifehc & seniority