Het is altijd een goed moment om je huis met slimme gloeilampen te vullen. Maar doe jezelf een plezier en lees eerst even dit informatieve GoPro-Mania artikel.



Wat is een slimme gloeilamp? 

Een slimme gloeilamp is een internet compatibel LED lamp waarmee de verlichting op afstand aangepast, gepland en bediend kan worden. De slimme gloeilampen behoren tot de succesvolste aanbiedingen in de groeiende categorie van domotica en internet der dingen (IoT) producten. 



Dankzij de integratie van WiFi, Bluetooth, ZigBee of een eigen verbinding voor een domoticasysteem. Kunnen de slimme gloeilampen simpel via een mobiele app of een speciale hub worden bestuurd. En kunnen de individuele lampen ook worden geprogrammeerd om de output op een specifieke manier te veranderen. 



De internetverbinding van de lamp maakt het voor leveranciers zelfs mogelijk om zeer moderne technologieën te gebruiken. Door de slimme gloeilampen bijvoorbeeld met extra functies zoals ingebouwde camera’s, luidsprekers en aanwezigheidsdetectie uit te rusten. 



Bij veel slimme gloeilampen kun je zowel de helderheid als de RBG kleur regelen. Deze slimme verlichting heeft dan ook alles met opties te maken. Verander eenvoudig jouw tint en stemming met de veelkleurige LED lampen. 



Naast de handige spraakbesturing, bieden sommige merken ook een aan te passen witte gloeilamp aan. Die zich handig van warm naar koel licht kan aanpassen. En kunnen soms zelfs, afhankelijk van het tijdstip van de dag, geprogrammeerd worden om de lichttemperatuur geheel automatisch te veranderen. Om zo onder meer een gezonde slaap te ondersteunen!



Hoe een slimme gloeilamp te installeren 

Omdat ze in verschillende soorten en maten verkrijgbaar zijn, is er voor bijna elke lamp of armatuur wel een een slimme gloeilamp te krijgen. Dit zowel voor binnen als buiten, mits je verlichtingsarmatuur maar weerbestendig is. 



Ze worden net als elke andere gloeilamp in een armatuur geschroefd. Maar ze worden daarna met een smartphone app gesynchroniseerd. Waarmee je vervolgens aangepaste geplande aan/uit-tijden of aangepaste scènes kunt maken. 



Die laatste zijn, direct te activeren, vooraf ingestelde helderheid of kleurinstellingen voor verschillende activiteiten. Dit hele proces is vrij eenvoudig en je hoeft ook echt niet iets als een elektricien te installeren. 



Onthoud daarnaast goed dat je lichtschakelaar altijd aan moet laten staan als je een slimme gloeilamp gebruikt. Want anders werken jouw stembediening en automatiseringsplan niet. Dat is echter geen enkel probleem als je ook voor een ‘slimme schakelaar’ kiest. 



En weet bovendien dat deze slimme lampen niet echt goed met dimmerschakelaars samenwerken. Het goede nieuws is echter dat de ingebouwde dimmogelijkheden van een slimme gloeilamp doorgaans uitstekend zijn. Met soepele en nauwkeurige helderheidsregelingen die niet flikkeren of zoemen!



De slimme gloeilampen conclusie 

Nu je weet wat slimme gloeilampen zijn en hoe ze werken. Moet je nu eerst over de indeling en verlichtingsbehoeften van je huis nadenken om een slim verlichtingsplan te bedenken. Dan ben je er vervolgens startklaar voor om elke kamer in je huis op afstand of via spraakopdrachten te verlichten. 



SLIMME GLOEILAMPEN

Bronnen: o.a. techtarget, nytimes, bobvila & cnet