In onze ogenschijnlijk door misdaad geteisterde wereld is er niets geruststellender dan te weten waar je dierbaren zich op een bepaald moment bevinden. Speciale GPS trackers kunnen helaas een beetje prijzig zijn. Maar gelukkig hoef je er niet eentje te kopen als je nog een oude Android smartphone hebt liggen. 



Het is verrassend eenvoudig om te doen. En alles wat je hier echt voor nodig hebt, is de juiste app en configuratie. Je krijgt zo niet alleen een zeer betaalbaar tracking apparaat. Maar je helpt zo ook het elektronische afval van onze wereld te verminderen. Dit door enkel je verouderde mobieltje te gebruiken, die toch alleen maar stof op een plank aan het verzamelen was! 



In dit GoPro-Mania blogbericht doorlopen we het stapsgewijze proces van het transformeren van je oude Android mobiele telefoon in een effectieve trackingtool. Zodra dit alles ingesteld en klaar is, kun je al jouw vrienden, familie of spullen in realtime volgen. En ook hun locatiegeschiedenis controleren en zelfs waarschuwingen ontvangen wanneer zij vertrekken of in specifieke gebieden aankomen.



Stap 1: Kies de juiste app voor het tracken van je telefoon 

Om van je oude Android telefoon een tracker te maken, moet je eerst een geschikte app voor het tracken van telefoons installeren. Eén van de belangrijkste opties is Google’s eigen ‘Google Vind mijn apparaat’. 



Het is vaak al vooraf op de meeste Android-apparaten geïnstalleerd. Maar je kunt het ook met de bovenstaande link in de Play Store vinden. Je kunt natuurlijk ook een soortegelijke app van derden in de Google Play Store proberen. 

Als je er echter voor kiest om ‘Google Vind mijn apparaat’ te gebruiken. Dan moet je het volgende doen om het in te stellen: 



* Meld je op jouw telefoon bij jouw Google account aan



* Schakel Locatie en WiFi of mobiele data in

* Schakel ‘Zoek mijn apparaat’ in via Instellingen > Beveiliging



* Schakel ‘Recente locatie opslaan’ in via Instellingen > Beveiliging > Zoek mijn apparaat



* Ga naar de Google Play bibliotheek en controleer of er nu een vinkje in de kolom ‘Weergeven in menu’s’ op jouw apparaat staat.



* Meld je aan bij de ‘Google Vind mijn apparaat’ app 



Als je meer functionaliteit nodig hebt dan wat ‘Google Vind mijn apparaat’ biedt. Dan kun je ervoor kiezen om apps van derden te proberen. Dit zijn twee opties die je bijzonder eenvoudig kunt downloaden en instellen: 



Life360. Naast het bieden van een realtime locatie, beschikt deze app ook over een ‘Crash Detection’ om jou te waarschuwen als iemand in jouw omgeving wellicht een verkeersongeval heeft gehad. 



GeoZilla. De app wordt met een ‘Significant Location Change’ (SLC) functie geleverd. Die helpt de batterij van jouw telefoon te sparen. Dit kan omdat de tracker pas geactiveerd wordt als de mobiele telefoon een aanzienlijke afstand heeft afgelegd.



Stap 2: plaats de telefoon in wat jij graag wilt tracken 

Nu jij je Android apparaat geconfigureerd hebt. Is de volgende stap om het tegen wat of wie dan ook jij in de gaten wilt houden te beveiligen. Als je bijvoorbeeld een gezinslid trackt. Dan kunt je de telefoon bijvoorbeeld in hun tas stoppen of hen vragen deze in hun jaszak te houden. 



Je hebt hier echt geen speciaal materiaal voor nodig. Maar het is wel aan te raden om het op een powerbank aan te sluiten. Want het raakt zo niet zo snel leeg.



Stap 3: Begin met het tracken van de telefoon 

Nadat je jouw ‘Android-telefoon-tracking-toestel’ aan jouw object of persoon hebt gekoppeld. Dan kun je nu beginnen met het in realtime controleren van de locatie. Als jij de ‘Google Vind mijn apparaat’ app hebt geïnstalleerd. Dan kun je jouw telefoon tracker nu als volgt op Google Maps vinden: 



* Start de browser op jouw nieuwe mobiele telefoon of computer



* Ga naar google.com/android/find



* Meld je bij jouw Google account aan



* Selecteer in het linkerdeelvenster de telefoon die jij wilt tracken



* Als je smartphone is ingeschakeld en met het internet verbonden is. Dan verschijnt er onmiddellijk een groen locatiepictogram op de kaart 



Als je daarentegen een app van derden hebt gebruikt. Dan hoef je enkel maar de app te openen. Waarna jij bijvoorbeeld direct de profielfoto’s van je gezinsleden op de kaart ziet. De meeste apps slaan de laatste locatie van deze leden op, Dus zelfs als de telefoon niet actief is of geen verbinding met het internet heeft. Dan kun je toch nog zien waar deze voor het laatst was. 



Nou, dat was een heel verhaal van hoe je slim en simpel een eigen tracker kunt fabriceren. Maar onthoud daarbij goed: dit is enkel een hulpmiddel die met toestemming gebruikt moet worden. Dus niet een idee om iemand even ernstig te stalken. Als je dat maar weet! 



TRACKER

Bron: slashgear