Voor wie het nog niet wisten, maar nu wegens het WK ervan, toch iets erover moesten weten. Valt er te vertellen dat voetbal een spel is, dat door twee teams met elk 11 spelers op een veld wordt gespeeld. Met een doel voor elk team. Het is (volgens sommigen) de populairste teamsport ter wereld. Dat moet ook bijna wel, want het wordt door 250 miljoen spelers in meer dan 200 landen gespeeld!



Een snel spel met één simpel doel 

Voetbal is een complex, altijd bewegend levend schaakspel. Het is bovendien een snel spel met veel hardlopen plus weinig pauzes. En met één simpel doel: een doelpunt maken. In tegenstelling tot andere teamsporten is voetbal een meer spelergericht spel. Elke individuele speler heeft de mogelijkheid om te schitteren door zijn potentieel te tonen. 



Zelfs de vaardigheden en techniek van een enkele speler kunnen de dynamiek van de wedstrijd veranderen. Misschien had je wel eens van het toverwoord ‘Messi’ gehoord. Spelers kunnen echter ook in hun voetbalcarrière schitteren door meer aan hun prestaties te werken. 



Waarom mensen voetbal haten is, afgezien van het feit dat het soms op een slagveld, een raadsel. De haters zeggen voortdurend: “Het is een sport voor mensen zonder kracht”, “Het duurt te lang en is saai” en “Het zijn maar een stel loslopende feeën die rondrennen”.



Loslopende feeën of absolute balkunstenaars 

Vooral dat laatste is misschien grappig om te horen, want er is echt wel enorm veel vaardigheid voor nodig om het op een professioneel niveau uit te voeren. Al deze feeën of absolute balkunstenaars komen van veel continenten en hun populaire voetballanden. 



In Nederland en Vlaanderen wordt het spel voetbal genoemd. Bij anderen heet het vaak football, hoewel het in de VS als soccer benaamd wordt (om het niet met het American football te verwaren). Andere namen voor deze beroemde balsport zijn: footy, fitba, fútbol, calcio, futebol, voetbol, le foot, foci, sakka en bong da.



Waarom een WK zo belangrijk is 

Nou, dit is iets dat wat al deze voetballanden om de vier jaar bij elkaar brengt. Dit is naast de EK in Europa het toernoei die iedere voetbalnatie altijd hoopt te winnen. 



Het WK voetbal symboliseert dan immers dat jouw land het beste voetballand ter wereld is. Plus als jouw team het beste ter wereld is, dan mag je daar over opscheppen. En al je tegenstanders er misschien ook een beetje mee vernederen… totdat je zelf weer de pan in gehakt wordt!



Voetbalmanagers en trainers 

Naast de voetballers zelf zijn er natuurlijk ook vele voetbalmanagers en trainers. Het is niet ongebruikelijk dat mensen op een dag een voetbalmanager willen worden. De meesten zijn hier al druk mee bezig als ze een match op de tv bekijken. 

Maar in de meeste gevallen zijn het oud-spelers die helaas de carrière vanwege een ernstige blessure heeft afgebroken. Of een andere fan met een passie voor de tactische kant van het spel. De kans om managerhelden zoals Sir Alex Ferguson, Rinus Michels en Pep Guardiola na te bootsen is volkomen begrijpelijk. 



Er zijn ook talloze andere manieren om in de buurt van hun kunnen te komen. Zoals door middel van de Football Manager 2022 of FIFA Manager 2022 software op je mini pc. Zo kruip jij immers in de huid van een echte manager in een gesimuleerde voetbalwereld waar het lot van je club (of jouw land) bij jou ligt.



De beknopte WK voetbal kijktips voor beginners 

Hoe naar het WK voetbal te kijken, is simpel. Weet allereerst dat de drama, intriges en de opwinding niet alleen door het scoren van doelpunten komen. Je moet echter zelf uitvinden waar jij dit precies moet zoeken (en vinden). 



Je moet daarnaast natuurlijk de basisregels van het spel kennen. Voetbal is gelukkig qua regels een relatief eenvoudig spel. Het belangrijkste doel is om meer doelpunten te maken dan het andere team door de bal in hun net te gooien. Maar ze kunnen hun armen of handen daar niet voor gebruiken. 



En weet daarnaast dat de klok tot 90 minuten telt (en vaak ietsje meer), dus niet naar nul. En ondanks dat het er af en toe als een spel met veel schermutselingen lijkt. Is het belangrijk dat je zelf kunt beoordelen wat wel of niet een overtreding is. Mits je niet naar een partij ‘Australian football’ kijkt, moet dit al vlot goedkomen! 



Hetzelfde geldt voor het begrijpen van de buitenspelregel. Een regel die soms veel voeten in de aarde heeft om echt goed te snappen als de emoties hoog oplopen. Geniet als laatste, en zeker niet met mate, altijd van al het theater dat je ziet. Plus de drama van een geweldige game! We wensen jou in ieder geval veel plezier en succes om je adrenaline gehalte laag te houden! 



VOETBAL

Bronnen: dummies, loveequals, bleacherreport, completesoccerguide & wikihow