Kerstmis draait om heldere, sprankelende kleuren die alle lange winternachten verlichten. Vooral rood en groen zijn twee Kerst kleuren die direct herkenbaar zijn. En jou ook meteen in de kerststemming kunnen brengen. 



Want wat is de Kerst nou zonder rode en groene lichtslingers, kerstversieringen, gezellige verlichting en lelijke kersttruien? Het zou zonder die speciale kerstkleuren misschien niet eens als de kerstperiode aanvoelen.



Waarom hebben we Kerst kleuren? 

Veel feestdagen bieden hun eigen kenmerkende kleuren. Eén van de redenen dat mensen betekenis in bepaalde kleuren vinden, is de wijze waarop deze kleur specifieke gevoelens of herinneringen kan oproepen. 



Alleen al het zien van een rode en groene kerststerren kan bijvoorbeeld al levendige herinneringen aan een kerstavond bij jouw oma thuis oproepen. En alle daaraan fijne gevoelens die daar aan verbonden zijn.



Waar de rood en groen combo vandaan komt 

We associëren Kerstmis vooral met rood en groen, want zo hebben we dit ‘altijd’ al gedaan. Deze kleurcodering bestaat immers al eeuwen lang. En hadden zeer vroeger al een symbolische betekenis. 



Eeuwen geleden vereerden oude Keltische volkeren de rood- en groengekleurde hulstplanten omdat deze groenblijvend waren. Zij geloofden dat die hulst bedoeld was om de aarde mooi in het midden van de winter te houden. 



Ze gebruikten deze plant daarom als een symbool van bescherming en welvaart tijdens hun midwinterfeesten. Daarna waren rood en groen een veelgebruikte combinatie die op religieuze taferelen in middeleeuwse kerken werd gebruikt. 



En tijdens het Victoriaanse tijdperk zetten veel mensen die kleurthema’s in hun kaarten en decoraties voort. Waarbij ze zowel de winter als religieuze symboliek combineerden. In het begin van de 20e eeuw bevatten de Coca Cola advertenties bovendien een grootvaderlijke man met roze wangen, een witte baard en rode kleding met groene accenten. Dit was toendertijd zelfs zo populair dat het de standaardafbeelding van de kerstman werd!



Wat zijn de kerstkleuren en wat betekenen ze? 

Rood en groen zijn de klassieke kerstkleuren, maar het zijn niet de enige tinten die bij deze feestdagen horen. Ze hebben elk immers hun eigen speciale betekenis. Iets wat je in gedachten kunt houden bij het kiezen van kerstornamenten en andere diverse kerstversieringen. 



Rood. Deze diepe tint symboliseert het bloed van Jezus Christus, de persoon wiens geboorte op deze feestdagen wordt gevierd. Het wordt daarnaast met de kerstman en zijn kenmerkende outfit geassocieerd. Over het algemeen wordt rood vaak gebruikt om liefde, moed en romantiek te vertegenwoordigen. Wat andere populaire thema’s tijdens de feestdagen zijn. 



Groen. Groenblijvende planten zoals hulst en de maretak worden in de kersttijd veelvuldig gebruikt om het leven en de eeuwige natuur van Christus te vertegenwoordigen. In heidense tijden waren ze vooral een krachtige herinnering dat de natuur, zelfs in de koude tijden, door blijft groeien. Groen staat ook vaak symbool voor geld, geluk en gezondheid tijdens de feestdagen plus oudejaarsavond. 



Goud. Helder goud is een vaak gebruikte voorstelling van de zon en de zoon van God. Het wordt in de kersttijd gebruikt om licht in de duisternis te brengen. Dit prachtige metaal was trouwnes ook één van de geschenken die de Wijzen aan het kindje Jezus brachten en is nog steeds een populair kerstgeschenk. Goud wordt vooral gebruikt om rijkdom, welvaart en glamour te symboliseren. 



Wit en zilver. Wat is er nu nog prachtiger dan met de Kerst buiten een deken van verse witte sneeuw te zien? De witte en zilveren kleur is ook met de heidense winterzonnewendefestivals verbonden. Het vertegenwoordigt zuiverheid en de triomf van het goede over het kwade. Twee krachtige thema’s in de kerstperiode.



Het komt hier uiteindelijk op neer 

Het lijkt erop dat de geschiedenis van het ontstaan van de kerstkleuren veel op de feestdag zelf lijkt. Het is geworteld in religieuze traditie en gemoderniseerd door de commercie. Plus door velen voortgezet als een gevoel van vreugde en opgewektheid. Wie is nu ook startklaar om optimaal en gekleurd het kerstfeest te vieren? 



CHRISTMAS COLORS

Bron: rd