Wat is de beste manier om cameralenzen schoon te maken? Dit is één van de meest gestelde vragen op online fotografieforums. En dit is met een goede reden. Want door jouw cameralenzen goed schoon van vingerafdrukken en stof te houden, kun je immers nog betere beelden maken. 



Hetzelfde geldt voor een lensbeschermingsfilter: al het glas dat tussen de sensor van je camera en jouw onderwerp komt, moet absoluut brandschoon worden gehouden! In deze mini-gids leer je hoe professionele fotografen hun spiegelloze en DSLR cameralenzen adequaat schoonmaken. Dus haal je vuile lenzen uit de kast en begin ook met schoonmaken!



Hoe maak jij je lens in 3 eenvoudige stappen schoon 

Dit is een eenvoudig drie stappenproces voor een effectieve lens- en filterreiniging die je eenvoudig overal uit kunt voeren: 



1. Verwijder zoveel mogelijk stof en vuil van de lens met een blaasbalgje of een zachte borstel. 



2. Breng een paar druppels lensreinigingsvloeistof op een lenstissue of reinigingsdoekje aan. 



3. Verwijder met ronddraaiende bewegingen vet, vingerafdrukken en vuil voorzichtig van het lensoppervlak. Doe dit vanuit het midden naar buiten toe.



Gebruik geen ontsmettingsalcohol! 

Het gebruik van ontsmettingsalcohol beschadigt de coatings op de lens die speciaal zijn aangebracht om de kwaliteit van de hele lens te verbeteren. En omdat alcohol een zeer goed oplosmiddel is, zal die coating uiteindelijk worden weggeveegd. 



En het kan bovendien de verzegeling of het rubber beschadigen dat wordt gebruikt om het lenselement op de plaats te houden. Zo kan er gemakkelijk lucht plus vocht binnendringen. Waardoor er stof en schimmel in ontoegankelijke delen van de lens kan ophopen.



Maar gebruik liever 99% isopropylalcohol 

Isopropylalcohol kan in een groot aantal percentages worden gekocht. Het is daardoor begrijpelijk dat als je thuis al 70% isopropylalcohol hebt liggen. Jij je afvraagt of je echt de deur uit moet gaan om 99% isopropylalcohol te kopen. 



Het antwoord op deze vraag is een beetje subjectief. Maar het wordt ten zeerste aanbevolen dat je 99% isopropylalcohol voor jouw lensreiniging aanschaft. Dit omdat het een meer geconcentreerde oplossing is. En daarom effectiever is bij het reinigen en minder snel een kleverig residu achterlaat. Iets wat je lens ook zou kunnen beschadigen.



Of maak een 50/50 mengsel met jouw isopropylalcohol 

Fotografen over de hele wereld debatteren over deze volgende stap. Maar sommigen geloven dat het veiligste voor je cameralens bij het schoonmaken is om een verdund mengsel van isopropylalcohol te maken. 



Want hoewel jij jouw cameralens enkel met 99% isopropylalcohol kunt reinigen. Kan dit product in pure form een beetje te sterk voor de meeste cameralenzen zijn. Er wordt daarom aangeraden om een verdund mengsel van 50% water en 50% alcohol te maken. 



Breng 3 tot 5 druppels van deze verdunde alcoholreinigingsoplossing op een hoek van jouw microvezeldoekje aan. En wrijf de oplossing voorzichtig over jouw cameralens. Als je in plaats daarvan liever een spuitflesje gebruikt. Spuit dan enkel een zeer kleine hoeveelheid van de oplossing op een speciaal reinigingsdoekje. 



Zodra jij er zeker van bent dat alle stof, vuil, vegen en andere obstakels van jouw cameralens zijn verwijderd. Verwijderen dan zo snel mogelijk alle achtergebleven vloeistof. En droog de cameralens volledig met het droge gedeelte van je microvezeldoek af. 



Haal ook de beste beeldkwaliteit uit jouw camera door jouw lenzen goed schoon te houden! 



DUST BLOWER

Bronnen: o.a. shotkit, bhphotovideo, quora, diyvideostudio