Hoewel veel (grote en volwassen) kinderen van sport houden, zijn er waarschijnlijk net zoveel van die kids die liever videogames spelen. Maar wat maakt sport nou precies leuk? Een interessant nieuw onderzoek onthult enkele verrassende resultaten.

De populaire sport mythe

Uit het onderzoek bleek namelijk dat ‘je best doen’ en ‘hard werken’ twee van de best beoordeelde fun factoren waren. In feite verdrijft het onderzoek de populaire mythe dat het leukste aspect van (een georganiseerde) sport voor meisjes & dames ‘socialiseren’ betekent en voor de jongens & heren de competitie.

Het belangrijkste aspect voor zowel jongens als meisje zijn na ‘je best doen’ en ‘hard werken’, zaken als ‘actief blijven’ plus ‘goed samenwerken als een team’. Al deze bevindingen zijn hetzelfde voor atleten op jongere en oudere leeftijd en op recreatief en meer competitief of professioneel niveau.

Bovendien vinden vooral jongens het kopiëren van de bewegingen en trucs van professionele atleten plus het verbeteren van allerlei atletische vaardigheden om op een hoger niveau te spelen, belangrijkere fun factoren.

De bevindingen van deze studie suggereren dat coaches en ouders het doel om een winnend seizoen voor hun team na te streven, voor het plezier van de sport beter op een lager pitje kunnen zetten.

Voordelen van sport

Georganiseerde, goed gestructureerde (jeugd)sporten en doorlopende fysieke activiteiten kunnen heel veel voordelen bieden voor zowel kinderen als adolescenten. Positieve ervaringen die sport plus een actieve levensstijl met zich meebrengen spelen een uiterst belangrijke rol in het leven van een kind.

Lichaamsbeweging is namelijk goed voor het lichaam, verstand en geest. Teamsporten helpen adolescenten tevens bij het aanleren van verantwoordelijkheid, toewijding, leiderschap en andere vaardigheden.

Veel atleten doen het om deze reden academisch beter, want sport leert teamwerk en probleemoplossende vaardigheden.

En het mag ook duidelijk zijn dat sport jou kan meehelpen je fitnessdoelen te bereiken en een gezond gewicht te behouden. Het stimuleert daarnaast idem dito een gezonde besluitvorming, zoals het niet gaan roken en (teveel) alcohol te drinken.

Sport verhoogt het zelfvertrouwen. Ontdekken hoe jouw harde werk je beloond en het bereiken van al die sportieve doelen van je is verder goed voor jouw stamina en geestkracht. Dit is dan ook zeker een uiterst lonend en opwindend leerproces.

Sport vermindert druk en stress

Trainen is verder een natuurlijke manier om al jouw stress te verminderen, of nog beter: los te laten. Je kan in teamverband ook snel nieuwe vrienden maken die er voor jou als een soort als supportsysteem kunnen zijn. Mensen zijn na het sporten zonder meer vaak blij en ontspannen.

Sport is fun!

Kortom, wanneer het om sport gaat, dan willen (grote) kinderen gewoon veel plezier beleven. En Actioncam-Mania ondersteunt hier graag bij!

sport

bal

fitness