Smartphones zijn misschien de doodsteek voor compactcamera’s geweest. Maar ze kunnen daarnaast de creativiteit en kwaliteit van de ‘juiste’ fotografie bevorderen. Je vindt hieronder een klein overzicht van een aantal handige apps die jij kunt gebruiken om betere foto’s te maken.



Bereken de lange belichtingstijden 

Het fotograferen met een lange sluitertijd zou meer moeten zijn dan enkel maar te gokken of dit goed komt. Want over- of onderbelichte foto’s hebben gewoon niet dezelfde kwaliteit als een goed belichte opname. En vertonen vaak een lelijke lelijke ruis. 



Er zijn veel apps beschikbaar die een eenvoudige belichtingscalculator voor je camera bieden. Maar de gratis app van Lee Filters Stopper Exposure app is echt een aangename oplossing voor zowel Android als iOS. Het biedt selecteerbare 6, 10 en 15 stopinstellingen. Een andere prima optie is de LECalculator app.



Lange sluitertijden op je telefoon 

Naast het berekenen van lange belichtingstijden voor jouw DSLR of spiegelloze camera. Zijn er uiteraard ook tal van apps waarmee jij op je smartphone foto’s met een lange sluitertijd kunt maken. Een grote favoriet is daarbij ProCam. 



Want afgezien van veel andere functies, bevat deze app speciale modi voor bewegingsonscherpte, lichtsporen en weinig licht. Dit alles met selecteerbare sluitertijden. Het is bovendien slim genoeg om zelden te overbelichten. Plus met een timer en anti-shake stand kun je ook nog eens vervelende camerabewegingen voorkomen.



Kies de beste lens 

Als jij voor het plannen van een fotoproject graag zonder eerdt jouw camera rond te zwaaien wilt weten welk type prime lens je het beste kunt gebruiken. Dan bootst de Camera Lens Simulator app perfect de kijkhoek na. Zodat je prima kunt inschatten welke lens je dan het beste kunt gebruiken. 



Kies daarbij diverse parameters, zoals de sensorgrootte en brandpuntsafstand. En de camera van je mobieltje wordt dan aangepast om dit uiterlijk na te bootsen. Het is helaas niet altijd even nauwkeurig. Maar het geeft je gelukkig wel een goede leidraad. Je kunt bovendien twee lenzen naast elkaar vergelijken. En het wordt met een DoF calculator geleverd.



Gebruik een smartphone om de hoeveelheid licht te meten 

Er zijn veel apps die lichtmeterfuncties bieden. Maar de Pocket Light Meter app is een grote favoriet. Het meet met behulp van de camera van de telefoon het gereflecteerd licht. Deze app is mooi ontworpen en eenvoudig in gebruik. 

Het kan ook breed of puntsgewijs werken. Waardoor je het ontbrekende derde deel van jouw ideale belichtingsdriehoek krijgt. Het meet daarnaast de kleurtemperatuur, wat weer erg handig in uitdagende omstandigheden is. Zoals het fotograferen in bossen of gebieden met gemengd kunstlicht. Of als je geen handmatige meting met een camera wilt of kunt doen.



‘Vind de diepte in de foto’ 

Tenzij je een Nobelprijswinnende wiskundige bent, ben je misschien niet in staat om onmiddellijk de scherptediepte te berekenen. Die wordt immers door een bepaalde lens op een bepaald cameraformaat gecreëerd. En dit alles gebeurd ook nog eens bij een bepaald diafragma, met het onderwerp op een bepaalde afstand... 



Dus dit is precies waar een eenvoudige scherptedieptecalculator van pas komt. PhotoPills heeft er eentje, maar er zijn er nog veel meer, waaronder de gratis Digital DoF app. 



Het kennen van de focuszone is vooral handig voor productfotografie en het verkrijgen van maximale scherpte in landschappen. Maar met name om uit te zoeken of je de vereiste scherpte in een groepsfoto hebt. Waarbij je toch nog een mooie, onscherpe achtergrond krijgt! 



Wij van Gopro-Mania hopen dat we jou met al deze handige informatie over apps je fotografie hobby weer iets meer hebben ondersteunen. 



SMART PHONES

Bron: amateurphotographer