Als het gaat om het instellen van de beeldkwaliteit op een digitale camera, dan krijg je meestal twee opties: RAW of JPEG. GoPro-Mania kijkt hieronder naar het verschil tussen beide bestandstypen en wanneer jij ze idealiter voor de beste resultaten zou moeten gebruiken.



Het JPG bestandsformaat 

De standaard plus kant-en-klare beeldinstelling is JPEG. Dit is een universeel ondersteunde bestandsindeling die geen gespecialiseerde fotobewerkingssoftware vereist om te openen. Het kan simpel gedeeld en online weergegeven worden en kan ook gebruikt worden om afdrukken te maken.



Het RAW bestandsformaat 

Het andere belangrijke bestandsformaat dat door de beste digitale spiegelreflex, spiegelloze en soms smartphone camera’s wordt aangeboden is RAW. Deze RAW bestanden zijn eigenlijk helemaal geen foto’s. Maar bevatten de onbewerkte informatie die door de sensor van de camera is opgenomen. 



Dit samen met details van de beeldverwerkingsparameters die jij op de camera ingesteld hebt (zoals witbalans, kleur en scherpte) toen het onbewerkte bestand werd opgenomen. Om deze reden wordt dit ook vaak een ‘digitaal negatief’ genoemd. 



Omdat een RAW bestand geen afbeelding is, moet het met behulp van RAW verwerkingssoftware naar een standaardindeling zoals JPEG worden geconverteerd. Dit kan bijvoorbeeld met Adobe Lightroom CC of Adobe Camera RAW. 



Maar wat zijn de belangrijkste verschillen? En waarom zou je JPEG boven RAW verkiezen, of vice versa?



Het voordeel van het maken van JPEG foto’s 

Een voordeel van JPEG ten opzichte van RAW bestanden is dat ze kleiner zijn in termen van de hoeveelheid ruimte die ze op een geheugenkaart innemen. De reden hiervoor is dat JPEG compressie (met beeldverlies) gebruikt. Des te sterkter de compressie, hoe meer foto’s jij op een SDHC kaart kunt persen. Maar dit gaat dan wel ten koste van de algehele beeldkwaliteit. 



Als jij een sport- of nieuwsfotograaf bent en snel wilt overzetten beelden. Dan kan het absoluut zinvol zijn om JPEG foto’s met kleinere bestandsgroottes te maken.



Het nadeel van het maken van JPEG foto’s 

De door jou gekozen camera-instellingen worden permanent op een JPEG bestand toegepast. Hoewel je fouten in de belichting en kleur later tot op zekere hoogte in fotobewerkingssoftware kunt corrigeren. Betekent dit dat jij zo’n afbeelding opnieuw moet verwerken die al een keer is verwerkt.



Het voordeel van een RAW bestand ten opzichte van JPEG 

Ze nemen misschien veel meer ruimte op je geheugenkaart of harde schijf van je mini pc in beslag. Maar deze onbewerkte bestanden geven jou de ultieme beeldkwaliteit! 



Het grote voordeel dat zo’n onbewerkt bestand ten opzichte van een JPEG bestand heeft. Is dat het jou de allerbest mogelijke beeldkwaliteit geeft. En een soort vangnet biedt voor het geval jij de belichting of witbalans niet helemaal goed vastlegt wanneer je een foto maakt. Dit onbewerkte formaat garandeert echter geen geweldige compositie, belichting of keuze van belichtingsinstellingen. Maar het geeft je gewoon veel meer speelruimte voor de nabewerking. 



Je kunt echter de volgende drie instellingen niet wijzigen: het diafragma, de sluitertijd en ISO. Plus je kunt de foto ook niet opnieuw scherpstellen.



Het nadeel van een RAW bestand ten opzichte van JPEG 

Eén van de nadelen van het maken van onbewerkte bestanden is dat het uiteindelijk de continue opnamesnelheid van de camera vertraagt als jij graag in lange bursts fotografeert. RAW bestanden zijn immers een stuk groter dan gecomprimeerde JPEG’s. Er is zodoende een limiet aan het aantal RAW bestanden dat achtereenvolgens opgenomen kan worden. Dit terwijl je met JPEG’s op de hoogste continue opnamesnelheid foto’s kunnen maken. 



Zo, nu weet je (bijna) alles wat je het gebruik van JPEG’s, RAW bestanden en camera instellingen voor beeldkwaliteit moet weten. GoPro-Mania helpt jou zo mee de beste fotoresultaten te verkrijgen. 



CAMERA

Bron: digitalcameraworld