De meesten van ons gebruiken een magnetron alleen om voedsel op te warmen of te ontdooien. Maar dezelfde magnetron was ooit een opwindende nieuwe manier van koken. Maar zou het ook nu ons geheime wapen in de crisis van de kosten van levensonderhoud kunnen zijn? 



De magnetron wordt over het algemeen behoorlijk als een keuken tool ondergewaardeerd. Het is zelfs behoorlijk moeilijk om een ander huishoudelijk object te bedenken dat door zovelen bezeten wordt. Maar door zo weinigen wordt geprezen.



Zappen en magnetrondiners 

Bijna alle huishoudens in Nederland hebben wel een magnetron in de keuken staan. Maar als er over de magnetron wordt gesproken, dan is dat meestal in negatieve termen. We maken grapjes over het ‘zappen’ van voedsel. Of we praten minachtend over ‘magnetrondiners’. Alsof het enige echte nut van de technologie het opwarmen van kant-en-klare maaltijden is. 



En niemand wil schijnbaar ook te dicht bij een magnetron komen. Ze krijgen er de kriebels van door de mysterieuze golven die er binnenin rondspringen. Maar als er ooit een moment was om ons wantrouwen jegens die mysterieuze golven te overwinnen, dan is het wel nu! In deze tijd van astronomische energieprijzen en stijgende voedselrekeningen.



Het bespaart veel energie 

Want het koken in de magnetron is één van de efficiëntste en geldbesparende manieren om eten op tafel te krijgen. Finse onderzoekers hebben ooit berekend dat een magnetron, in vergelijking met een elektrische oven, 75% van de tijd 80% van de energie bespaart bij het koken voor één persoon. Deze besparing is misschien niet zo groot als je voor vier kookt. Maar scheelt nog steeds enorm. Door het gebruik van een magnetron wordt de kooktijd en de energie dan toch nog met tweederde gehalveerd! 



Toch zal er bijna niemand zijn die iemand kent die zich tot de magnetron wendt als favoriete manier van koken. De meeste mensen lachen ook bij het idee dat je er echt mee kunt koken. In plaats van enkel restjes op te warmen, diepvriesmaaltijden te ontdooien of melk of koffie op te warmen.



Een gemiste kans 

Dit is echter een behoorlijk gemiste kans. De magnetron kan echt wel een briljant handig apparaat zijn als je eenmaal weet waar het goed in is. De Amerikaanse Chefkok David Chang noemt de magnetron zelfs “het beste apparaat in een keuken”. Hij doet in zijn boek ‘Thuis koken Of: hoe ik ben gestopt me druk te maken om recepten (en van mijn magnetron ben gaan houden)’! 



Hoewel veel koks niet zo ver zouden gaan met hun liefde voor de magnertron. Kan er zeker geconcludeerd worden dat het een enorm ondergewaardeerd stuk keukenapparatuur is.



De raadselachtige werking 

Eén van de redenen waarom de magnetron gewantrouwd wordt. Is wellicht dat de manier waarop het werkt raadselachtiger lijkt dan die van een gewone oven. Sommige mensen zijn dan ook een beetje bang voor magnetrons, omdat ze niet kunnen uitleggen hoe ze werken. Maar hoeveel van ons zouden, als we eerlijk zijn, de fysica van het koken van aardappelen in een pan op een kookplaat tot in detail kunnen uitleggen? Tsja, denk daar maar eens goed over na! 



Maar het voedsel dat in de magnetron wordt bereid, volgt nog steeds dezelfde natuurkundige wetten als die voor het bakken van een eitje of het bakken van brood gelden. Het werkt nog steeds door de overdracht van thermische energie.



Het onbekende kookpotentieel 

De echte tekortkoming van de magnetron is echter niet het apparaat zelf, maar hoe het wordt gebruikt. Het had de pech om tegelijk met kant-en-klaarmaaltijden populair te worden. Als gevolg hiervan zullen de meeste eigenaren van magnetrons nooit dieper dan in het oppervlak van het kookpotentieel ervan duiken. 



Het is daarentegen waar dat je niet alles in een magnetron kunt doen. Maar geen enkel kookgereedschap kan alles. En het krijgt daarom helaas niet genoeg eer voor de dingen die het wel met de juiste GoPro-Mania magnetron accessoires opmerkelijk goed kan! 



De magnetron kan zo je magische hulp zijn om echt zuinig in batches te koken. Al het zelfgemaakte eten in combinatie met de magnetron moeten dan ook als vrienden, dus niet als vijanden gezien worden. De magnetron mag zo ook wel een echt wonder genoemd worden. Zelfs zo wonderlijk dat het een compleet nieuwe naam verdient! 



MICROWAVE

Bron: theguardian