We hebben vandaag in ons blogbericht een ode aan de fiets op het programma staan. In dit lofverhaal, welke grotendeels door Steven Robert Allen geschreven is, mag het duidelijk zijn dat de fiets een bijzondere plek in ons leven inneemt. Wij van Actioncam-Mania zijn ook zeer gecharmeerd van de fiets en om onze liefde ervoor te uiten leveren we dan ook allerlei fietsonderdelen om ‘hem’ nog wat extra te vertroetelen! Of ‘haar’ als het een dames- of opoefiets is!

Meest perfecte uitvinding aller tijden 

De fiets is misschien wel de meest perfecte uitvinding aller tijden. Het is sneller dan wandelen, gezonder en beter voor het milieu dan autorijden, plus veelzijdiger dan rijden met de trein of bus. De fiets is kortom een ideaal transportmiddel. 

Het beste van alles is dat het fietsen op zichzelf ook leuk of prettig is. Het geeft jouw lichaam een ​​training wanneer je een heuvel opgaat. Sterker nog, het geeft jouw geest een fijne en goedkope ‘kick’ als je weer naar beneden rolt.

Een soort ‘fietskoffer’ 

Een fiets kent ook andere nobele deugden. Een fiets is makkelijk te onderhouden. Sommige zijn dusdanig ontworpen om je over een relatief ruw terrein te laten rollen. En een fiets is gemakkelijk in de achterkant van een pick-up of ruime auto te steken, of op het dak van een busje of auto te vervoeren. Sommige modellen passen zelfs in elkaar zoals een soort ‘fietskoffer’, opdat je ‘m gemakkelijk in de bus of trein kunt meenemen.

De Codex Atlanticus fiets 

De eerste bekende schets van een fietsachtig voertuig is te vinden in de Codex Atlanticus van Leonardo da Vinci. In andere notebooks schetste Da Vinci kogellagers en ketting- en tandwielaandrijvingen, die beide later een belangrijke rol zouden spelen in de evolutie van de fiets.

De ‘Laufmaschine’ 

Toch werd het eerste tweewielige en zelfaangedreven voertuig pas in 1817 vervaardigd. De zogenaamde ‘Laufmaschine’ (oftewel loopmachine) had geen pedalen of remmen en de zitting plus de spaakbanden waren volledig van hout gemaakt. Wat lekker ruw op de kont moet zijn geweest! 

De technologie van de fiets verbeterde echter snel en had een enorme en grotendeels niet-erkende invloed op industriële processen in de economieën van de westerse wereld. Zo werden de wielen en opblaasbare banden, die in eerst instantie voor de fiets ontwikkeld werden, later ook cruciaal voor de ontwikkeling van de auto.

Onze schattige tweewielige vriend 

Het basisconcept van de fiets is echter nog steeds erg praktisch en tevens supercool! Als wij graag een symbool wilden hebben voor de manier waarop onze samenleving zou moeten zijn: schoon, gezond, goedkoop, plus gebouwd om lang mee te gaan. Dan zou je het bijna niet beter kunnen doen dan met de bescheiden fiets. 

Dit was zo even de knuffelige liefdesbrief van Steven aan onze schattige tweewielige vriend. Dat jij nog lang mag rijden, met wat extra support van Actioncam-Mania! 

fiets