Nu het koude weer echt voor de deur staat, is het belangrijk om aan jouw persoonlijke veiligheid bij dit gure plus gemene herfst- en winterweer te denken. Een muts en sjaal dragen helpt al een hoop, maar er is nog veel om aan te denken!

Jezelf optimaal beschermen 

Blootstelling aan (extreme) kou kan namelijk zelfs tot ernstige ziekten of aandoeningen leiden. Daarom is het zeer belangrijk om op de temperatuur te letten en hoe jij jezelf optimaal kunt beschermen. 

Die blootstelling aan kou kan tevens optreden bij niet vriezend weer. Wind, vochtigheid en vocht voeren namelijk ook snel lichaamswarmte af, wat uiteindelijk kan leiden tot onderkoeling. De kou beïnvloedt hierbij voornamelijk de ledematen van het lichaam. Handen en voeten zijn verder weg van de lichaamskern en hebben een verminderde bloedstroom.

Enkele handige koudweer tips 

Draag meerdere lagen losse kleding. Gelaagdheid zorgt namelijk voor een betere isolatie. Deze extra lagen kunnen snel weer verwijderd worden als jij het te warm krijgt. 

Strakke kleding vermindert de bloedcirculatie. Houd er bij het uitkiezen van kleding zodoende rekening mee dat sommige kleding het vasthouden van warmte in jouw lichaam kan beperken. 

Laarzen moeten waterdicht en geïsoleerd zijn. 

Door een muts, cap of winterhoed te dragen, houd je jouw hele lichaam warmer. Het vermindert namelijk de hoeveelheid lichaamswarmte die via jouw hoofd ontsnapt. 

Bescherm je oren, gezicht, handen en voeten extra goed bij extreem koud weer.

En dan tenslotte nog dit 

Elk onbedekt lichaamsdeel verliest warmte en je verliest ongeveer 10% van al jouw warmte via jouw hoofd. Het dragen van een muts in de kou is dan ook altijd een goed idee, maar zo’n hoofdbedeksel alleen is niet voldoende om je tegen de elementen te beschermen. Zorg ervoor dat jij jouw hele lichaam op de juiste manier bekleedt wanneer jij je in de outdoor herfst- of winterelementen bevindt. 

Een fijne cap, muts of hat van Actioncam-Mania zorgt ervoor dat je altijd warmpjes en goed gemutst door het koude buitenleven stapt! 

https://www.actioncam-mania.nl/catalogsearch/result/?q=muts

https://www.actioncam-mania.nl/outdoor-sports/hats/knitted-cap

https://www.actioncam-mania.nl/catalogsearch/result/?q=winter+hat 

Bronnen: o.a. saintmarys & ccmhhealth