Sinds de jaren 20 van de vorige eeuw verandert het al van alles wat we voor ons zien of horen, en verandert het levens, dus ook die van jou. Sommigen vinden het de beste uitvinding ooit, terwijl het voor anderen het ultieme machtsmiddel is. Je raadt het misschien al waar we het over hebben: de goede vertrouwde afstandsbediening! 

Eugene Polley, de uitvinder van de eerste draadloze afstandsbediening voor de televisie, zei ooit dat “het toilet dat water doorspoelt misschien wel de meest beschaafde uitvinding was die ooit bedacht is, maar dat de afstandsbediening de volgende belangrijkste is”.

De invloed van de tv remote 

Misschien heeft Polley gelijk, want deze schijnbaar onschuldige media-accessoire heeft zeker de manier veranderd waarop we onze huizen bewonen en onze families ervaren. De effecten van alle mogelijke afstandsbedieningen zijn door de decennia niet alleen menig huis doorgegaan, maar hebben alsook behoorlijk wat invloed gehad op hoe we onze huiselijke ruimtes inrichten, op de personen met wie we deze delen en wat we daar precies doen. 

We zouden hier met een drietal aandachtspunten even heel kort kunnen melden wat de belangrijkste invloeden zijn die de afstandsbediening in menig huishouden heeft: 

  • Iedereen wil de leiding hebben (van de afstandsbediening)
  • Niemand kan zich focussen (tijdens het switchen van de kanalen)
  • We willen alles binnen handbereik!

Van alles op afstand controleren 

Maar het op afstand bedienen limiteert zich vandaag de dag niet alleen tot de tv, want er bestaan zoveel meer remote controls die ons van alles uit handen geven als het om het doen van handelingen op de plaats van de gadget zelf neerkomt. 

Het brengt de wereld op afstand direct in de palm van onze hand, en soms zijn er heel veel afstandsbedieningen die soms ook veel te veel van ons vragen; ze overweldigen ons dan en intimideren ons soms zelfs met veel meer functionele capaciteiten dan waar we in eerste instantie in geïnteresseerd zijn.

Niet zonder afstandsbediening kunnen leven 

We kunnen echter in heel veel gevallen niet zonder ze, want in plaats van je partner naar je tv te sturen om voor jou het kanaal of volume te regelen (wat ook een machtsmiddel kan zijn), of een fotograaf een hulpje op de plaats de ontspanknop in te laten drukken, bieden alle mogelijke beschikbare afstandsbedieningen niet alleen het nut en genot om de acties die jij wilt regelen gewoon onder de controle van je duim te brengen, maar als jij jouw wereld graag op afstand via bijvoorbeeld een drone wilt aanschouwen, dan kun je gewoon niet zonder een remote leven, al was het maar de software in je smartphone en de draadloze techniek die het allemaal mogelijk maakt!

De toekomst van het op afstand bedienen 

En het hoeft tegenwoordig al niet eens allemaal meer alleen met de duim of wijsvinger, want een spraakherkenning en diverse bewegingssensoren worden al in nieuwe afstandsbedieningen zoals de Samsung Magic Touch en de LG Magic Motion ingebouwd. 

Heb jij ook al zo’n ‘Hey Google’, ‘Alexa’ of ‘Hey Siri’ hulpje bij de hand? Dan weet je wel hoe handig een spraakbediening voor van alles en nog wat in jouw leven wel niet kan zijn. Helaas bedient het nog niet direct jouw hond, kat of wellicht je partner. Dat laatste is maar goed ook, want het omgekeerde zou dan uiteraard ook het geval kunnen zijn. 

Wat nog niet is kan in de toekomst wel degelijk arriveren. Laten we dan dus hopen dat het in dat geval bij een nette type afstandsbediening blijft: want de remote is volgens Polley de op één na meest beschaafde uitvinding die ooit is bedacht. Dat willen we dan ook graag zo houden! 

AFSTANDSBEDIENING

Bronnen: o.a. theatlantic