Voor velen van ons is ons huis de plek waar we ontspannen, aan de buitenwereld ontsnappen en momenten van gelukzalige rust ervaren. Maar of het nu om de luide muziek of de tv van de buren gaat, blaffende honden of lawaai van mensen op straat buiten. 



Geluidsoverlast kan snel een probleem worden. En dan vooral als het jouw slaap begint te verstoren, waardoor jij je overdag moe en afgeleid voelt. Als jij naar een oplossing op zoek bent om je luidruchtige buren tegen te gaan, dan is er een hele reeks aan oplossingen om uit te kiezen.



Hoe je huis geluiddicht tegen geluid van buitenaf te maken 

In tegenstelling tot licht gaan geluidsgolven relatief gemakkelijk door de meeste objecten. Je kunt daarom ondanks dat je ramen gesloten zijn nog steeds verkeerslawaai horen. Geluidsisolatie werkt door extra obstakels toe te voegen waar deze geluidsgolven doorheen moeten. Waardoor deze zodanig gedempt worden, dat deze nauwelijks hoorbaar zijn. Dit kan onder meer op de volgende manieren 



Repareer eventuele gaten of scheuren in je buitenmuren. Inspecteer je muren en let goed op de gebieden rond raamkozijnen, ventilatieroosters en stopcontacten. Als u gaten of scheuren vindt, repareert u deze met kit. 



Dicht jouw deuren af. Het installeren van tochtstrippen op jouw deurkozijnen helpt niet alleen om warmteverlies tegen te gaan. Maar kan ook helpen om geluidsoverlast door jouw hele huis te voorkomen. 



Vervang je binnendeuren. Als de deuren in jouw woning hol zijn, dan kun je overwegen deze door massieve deuren te vervangen. Dit vermindert de hoeveelheid geluid die hier kan passeren. 



Vervang of repareer jouw ramen. Dit is zeker niet goedkoop. Maar het upgraden van jouw ramen met een dubbele of driedubbele beglazing met bijvoorbeeld PVC kozijnen kan de geluidsoverlast drastisch verminderen. 



Isoleer je muren en plafond. Het installeren van isolatieproducten kan de hoeveelheid geluid die jouw woning binnenkomt (of verlaat) drastisch verminderen.



Enkele andere slimme tips die tegen geluidsoverlast helpen 

Maak gebruik van grote en dikke tapijten/karpetten. Als jij het geen probleem vindt om jouw hardhouten vloeren te bedekken. Dan kan een deel van het geluid van onderaf door het gebruik van vloerkleden geblokkeerd worden. Het juiste vloerkleed biedt bovendien extra comfort voor jouw voeten. 



Overweeg om zware gordijnen op te hangen. Het verwisselen van jouw gordijnen door een alternatief van een zwaarder materiaal kan verrassend veel lawaai van de straat opvangen. 



Herschik jouw meubilair. Je kunt een deel van het lawaai van de buren blokkeren door jouw meubels dusdanig te plaatsen, dat de grotere meubelstukken tegen de gemeenschappelijke muur worden gezet. 



Bouw en vul een grote boekenkast. Boekenliefhebbers kunnen hun boekenkast(en) zoveel mogelijk vullen. Want als er niet veel lege ruimte op de planken is. Dan zul je  merken dat veel lawaai van buitenaf of van jouw buren de kamer niet meer kan binnendringen. 



Nou, dit was onze beknopte GoPro-Mania gids voor het geluiddicht maken van jouw woning. Zoals je hierboven kon lezen, zijn er veel verschillende manieren om ook jouw huis effectief geluiddicht te maken. Hopelijk slaap je dan met deze tips ‘s nachts weer beter en hoef je overdag ook minder lawaai van buitenaf te horen! 



SOUNDPROOF

Bronnen: o.a. fantastichandyman & thesoundproofing