Een kompas van Actioncam-Mania is een vernuftig apparaatje dat richting aangeeft. Het is om deze reden één van de belangrijkste navigatie-instrumenten. 

Het meest bekende type kompas is waarschijnlijk het magnetische kompas, dat een gemagnetiseerde naald gebruikt welke is uitgelijnd met het magnetische veld van de aarde.

Geschiedenis kompas

Mensen wisten al vrij lang wat een magneet was en hoe het ijzer kon beïnvloeden. Men wist dit al 600 jaar alvorens het voor het eerst in een kompas gebruikt werd.

Zelfs toen werd het nog niet gebruikt voor navigatie maar voor geomantie. 900 jaar later werd het in de astronomie en voor oriëntatie toegepast en voor dezelfde doeleinden wordt het nog steeds gebruikt.

Het eerste kompas werd overigens in China uitgevonden tijdens de Han dynastie tussen de 2e eeuw voor Christus en de 1e eeuw na Christus (we weten helaas niet precies wanneer).

Functies kompas

Aanvankelijk werd het gebruikt voor waarzeggerij en geomantie, voor het vinden van kostbare edelstenen en in de Feng Shui, maar na verloop van tijd ontdekte men dat het alsook voor navigatie en zo gebruikt kan worden.

En naarmate ingenieurs en wetenschappers steeds meer bekend werden met het magnetisme en de navigatie van de aarde, werden de kompassen evenzo een stuk complexer.

Naast navigatie wordt het kompas alsook gebruikt in de bouw en constructie voor het markeren van oriëntatiepunten en grenzen, plus voor het meten van horizontale en verticale lijnen voor kaarten.

Het kompas is idem dito een waardevol hulpmiddel welke gebruikt wordt in het leger en in de mijnbouw om te assisteren bij ondergrondse navigatie.

Werking Kompas

Het kompas zelf bevat een magnetische naald of een kaart die vrij kan roteren en wanneer deze horizontaal gepositioneerd is zal het zichzelf uitlijnen met het magnetische veld van de aarde en magnetisch van noord naar zuid wijzen.

Het is belangrijk om te weten dat het magnetische kompas niet wijst naar een geografische pool (de zogenaamde echte pool), maar naar de magnetische pool. Daarom moet enige correctie worden uitgevoerd alvorens het ware noorden bepaald kan worden.

Op zoek naar richting

Concluderend is het kompas één van de belangrijkste oude Chinese uitvindingen, omdat het reizigers helpt niet te verdwalen, je comfortabeler in de wildernis of op het water laat reizen en het hielp Columbus eveneens mee Amerika te ontdekken.

Het kompas wordt meestal gebruikt tijdens het reizen, jagen, hiken, langlaufen, of zo. Mensen gebruiken het om hun weg te vinden, of het nu op een wandelpad is of op een reis naar een nieuwe locatie.

Wil jij ook zeker weten waar jij naartoe op pad gaat, neem dan een kompas van Actioncam-Mania mee om zeker van jouw bestemming te zijn.

kompas