De Amerikaanse regering heeft onlangs ‘s werelds meest toonaangevende dronefabrikant Da-Jiang Innovations, beter bekend als DJI, aan haar economische zwarte lijst toegevoegd. 

DJI voegde zich hierdoor bij de tientallen andere Chinese bedrijven, waaronder de toonaangevende chipmaker SMIC en de eerder gesanctioneerde Huawei, en werd tevens erkend door de handelsafdeling van het bureau als één van de vier bedrijven die ‘grootschalige mensenrechtenschendingen in China mogelijk maakten door misbruik van genetische verzameling en analyse via high-tech surveillance’. Denk hierbij aan de situatie van de Oeigoeren.

Geen Amerikaanse onderdelen meer voor DJI 

Als gevolg hiervan is het mogelijk dat Amerikaanse bedrijven geen onderdelen meer naar DJI en andere bedrijven op de lijst mogen exporteren. Consumenten zouden het zo moeilijker kunnen vinden om DJI producten te kunnen aanschaffen... 

DJI domineert de markt nog steeds ondanks een daling naar 69% van het totale marktaandeel, een daling van de 74% in 2018. De sanctie werd eerder deze week van kracht. De Amerikaanse regering heeft hierbij gemeld dat DJI “de export van artikelen door China heeft gefaciliteerd die repressieve regimes over de hele wereld ondersteunen, in strijd met de belangen van het Amerikaanse buitenlands beleid”.

Hard tegen DJI drone producten opgetreden 

In overeenstemming met de harde houding van president Trump ten aanzien van China, heeft de Amerikaanse regering het hele jaar door al hard tegen DJI drone producten opgetreden. 

Afgelopen november heeft het Amerikaanse ministerie van Binnenlandse Zaken zijn vloot van ongeveer 800 drones aan de grond gezet. In mei verklaarde het Department of Homeland Security dat ze ‘grote zorgen’ over de beveiliging hadden van de data die via het gebruik van DJI drones verzameld worden. 

Ondanks de opkomst van andere niet-Chinese overheids- en bedrijfsoplossingen, waaronder producten van Parrot, Skydio en de recente samenwerking van Freefly Systems met Auterion, verwierpen de wetgevers de voorgestelde National Defense Authorization Act die de Amerikaanse agentschappen begin december verboden zou hebben om federale financiering te gebruiken voor de aanschaf van Chinese dronetechnologie.

Welkom bij de Huawei club! 

Al met al betekent dit dat DJI nu aan dezelfde Amerikaanse zwarte lijst is toegevoegd die Huawei al hopeloos naar beneden gesleept heeft. Waar het hier op neerkomt, is dat dit absoluut geen goed nieuws voor DJI is. Zelfs als het bedrijf zijn producten kan blijven verkopen onder de beperkingen van de entiteitslijst, ziet het er zeker niet goed uit om daar op te staan. 

De vertegenwoordigers van DJI konden door diverse nieuwsdiensten niet voor commentaar bereikt worden. Maar gelukkig hebben we hier bij GoPro-Mania nog wel allerlei DJI producten en onderdelen leverbaar. Wordt vervolgd zouden we dan maar zeggen... of zonder restricties hardop denken.

dji gopro accessories

Bron: dpreview