We beginnen dit GoPro-Mania blogartikel met de vermelding dat AI beeldgeneratie één van de meest dramatische ontwikkelingen is die het creatieve foto gebeuren sinds enige tijd doorgemaakt heeft. 2022 was daarbij het jaar waarin dit echt explodeerde. 



Want in een tijdsbestek van slechts enkele maanden leek deze nieuwe technologie geheel uit het niets te verschijnen en razendsnel te evolueren. Waardoor iedereen van praktisch alles wat hij of zij maar wilde een afbeelding kon maken. Dit gewoon door enkel een beschrijving te typen. 



Deze generatieve AI heeft gaandeweg voor steeds meer controverse gezorgd. En waar deze techniek ons precies naartoe zal leiden, dat blijft uiterst twijfelachtig. Maar het lijkt onvermijdelijk dat de impact van al deze AI beeldgeneratoren enorm op zowel de fotografie als op haar foto’s gevoeld zal worden.



De AI beeldgeneratie maakte een enorme sprong voorwaarts 

Het gebruik van kunstmatige intelligentie om afbeeldingen te maken is niet echt nieuw te noemen. AARON van Harold Cohen bestaat immers al sinds de jaren zeventig. Maar de mogelijkheden zijn de afgelopen tien jaar enorm versneld. Dit onder meer dankzij technologie zoals generatieve adversarial networks (GAN’s) en Google’s DeepDream. 



In 2022 was er echter een explosie van een nieuwe generatie, op tekst gebaseerde, diffusiemodellen op basis van enorme datasets.Die zijn niet alleen gemakkelijker te gebruiken, maar ook trouwer aan de gegevens. En ze kunnen bovendien verbluffend nauwkeurige resultaten opleveren! 



OpenAI lanceerde in april vorig jaar DALL-E 2. Het bood daarmee een enorme upgrade van haar voorganger aan. Dit met veel realistische resultaten en een vier keer hogere resolutie. Hoewel er aanvankelijk een wachtlijst voor was, hadden een miljoen personen er binnen een paar maanden toegang toe. 



Zo werd het internet daarna met surrealistische, fenomenaal gedetailleerde beelden overspoeld. Afbeeldingen die zeer gemakkelijk als foto’s door het leven konden gaan. Veel mensen werden hier dan ook aangenaam door verrast.



AI beeldgeneratie voor iedereen! 

Veel AI beeldgeneratoren werden eerst in zeer gesloten omgevingen getest. Maar in augustus 2022 kwam er ineens een release die de toegang tot deze opwindende technologie enorm zou uitbreiden. De Stability AI Stable Diffusion software is een open source tool. Dit met een openbaar beschikbare code. 



Iedereen met enige technische kennis kan deze tool op een standaard mini pc met een eenvoudige GPU gebruiken. Je hoeft zo dus niet meer te wachten om de toegang tot een cloudgebaseerde service te krijgen.



 

Veel ontwikkelaars begonnen Stable Diffusion daarna voor hun eigen apps of plug-ins te gebruiken. Waarbij ze het AI model vaak verder trainden. Er werden zo ook plug-ins voor Photoshop en GIMP gemaakt. Plus het grafische ontwerpplatform Canva heeft de Stable Diffusion functionaliteit zelfs officieel toegevoegd om het genereren van tekst naar een afbeelding mogelijk te maken.



Mobiele apps voor het genereren van AI afbeeldingen 

Hoe gemakkelijk ze ook zijn: de AI beeldgeneratoren waren in eerste instantie nog steeds een niche interesse onder ontwikkelaars, creatievelingen en degenen die voldoende nieuwsgierig zijn om ze op te zoeken. Maar het duurde vorig niet lang eerdat er speciale AI mobiele apps op smartphones verschenen of AI functies aan hun bestaande tools toevoegden.



 

MyHeritage’s AI Time Machines en Lensa’s Magic Avatars gebruiken beide variaties van Stable Diffusion. En leren de AI om de gezichten te herkennen op de foto’s die hun gebruikers uploaden. De eerste kan daardoor selfies in indrukwekkend realistische historische fantasieportretten veranderen. En de laatste kan dezelfde selfies in unieke portretten in verschillende stijlen transformeren.



Wat volgt er nu voor generatieve AI? 

Generatieve AI wordt als een Cambrische explosie van mogelijkheden beschreven. En wat we tot nu toe hebben gezien, is vrijwel zeker enkel nog maar het begin. De vorderingen gaan nu snel verder dan enkel beeldmateriaal. 



In beeldmateriaal komt de op tekst gebaseerde generatieve AI nu immers al heel dicht bij het beheersen van stilstaande beelden. Maar er komt nu ook AI video. Meta, de eigenaar van Facebook, werkt al aan haar Make-A-Video-generator. En Google AI werkt in haar nog niet uitgebrachte Imagen ook met video. En de RunwayML software voegt generatieve AI aan haar video-editor toe. 



Zo zal het bij steeds meer professionals een onderdeel van alle fotografie- en videoworkflows kunnen worden. De toekomst zal het allemaal uitwijzen. En GoPro-Mania zal je daarbij zeker op de hoogte houden! 



PHOTOGRAPHY

Bron: digitalcameraworld