Statieven zijn een essentieel item voor fotografen en één van de eerste accessoires die beginners zouden moeten kopen. Een statief, die ook vaak een tripod genoemd wordt, is een eenvoudig camera tool met drie poten en een statiefkop. Je monteert jouw camera op de bevestigingsplaat op deze statiefkop. En de statiefpoten houden jouw camera vervolgens stabiel.



Waarom heb je een statief nodig? 

De belangrijkste reden om een statief te gebruiken is om met langere sluitertijden scherpe foto’s te maken. Dit is vooral handig wanneer jij opnamen bij weinig licht maakt. Of wanneer je opnamen met een lange belichtingstijd wilt maken. 



De beeldstabilisatiesystemen, zowel in camera’s als lenzen, zijn steeds beter in de moderne DSLR, Full Frame en Mirrorless camera’s geworden. Maar ze zijn helaas nog steeds niet goed genoeg om jou een stabiele opname met lange sluitertijden uit de hand te laten maken. Zoals een seconde of langer. 



Je kunt in dit geval de ISO waarde verhogen om met een kortere sluitertijd opnamen te maken. Voor de beste beeldkwaliteit moet je echter met een lage ISO waarde fotograferen. 



Naast fotografie met een lange belichtingstijd. Garandeert het gebruik van een statief, in plaats van jouw camera in de hand vast te houden, ook bij kortere sluitertijden consistentere resultaten. 



Bovendien is een statief een onmisbare accessoire als jij meerdere belichtingen voor HDR fotografie of belichtingsbracketing wilt vastleggen. Of graag meerdere opnamen wilt maken om zo een panoramafoto te creëren. 



Je kunt via het gebruik van een tripod niet alleen zaken als bewegingsonscherpte en trillende handen overwinnen. Maar een tripod is ook essentieel als jij je graag in meer geavanceerde fotografietechnieken wilt verdiepen.



De fotografie specialisaties waar een tripod voor nodig is 

Als je bijvoorbeeld in astrofotografie geïnteresseerd bent, dan is een statief de sleutel tot geweldige foto’s. Dit type fotografie vereist lange belichtingen, zo min mogelijk beweging van de camerabody en heel veel geduld. Jouw statief moet behoorlijk stevig zijn, trillingen kunnen absorberen en een zware, lange lens kunnen bevatten. 



Ook voor wildlife- en landschapsfotografen is stabiliteit van top belang. Een goede draagbaarheid is daarbij ook belangrijk. Want een zware tripod door de natuur mee moeten sjouwen is niet ideaal. In plaats daarvan wil je op GoPro-Mania liever naar een lichtgewicht statief op zoek gaan. 



Architectuur- en productfotografie zijn daarnaast twee andere stijlen waarvoor meestal een statief voor nodig is. Deze fotografiestijlen worden voornamelijk in combinatie met LED verlichtingsapparatuur gebruikt. Om zo een uniek aspect van het onderwerp of verschillende hoeken te benadrukken. Een prima stabiliteit en draagbaarheid zijn ook hier essentieel.



Een statief als hulpmiddel voor zelfportretten en video-opnamen 

Je kunt een statief natuurlijk ook handig gebruiken om met behulp van een zelfontspanner of afstandsbediening zelfportretten vast te leggen. Of met andere unieke technieken, zoals lightpainting, te experimenteren. 



Bovendien is het zo dat als jij voor een GoPro-Mania statief kiest, die heel hoog of laag bij de grond kan komen. Dat het zo veel gemakkelijker is om verschillende perspectieven vast te leggen. En als jij van plan bent om video’s op te nemen. Dan zal het hebben van een stabiele video de kwaliteit van jouw werk drastisch verbeteren.



Een tripod in- en afstellen 

Hoe jij je statief opzet, hangt een klein beetje van het type statief af dat je hebt. Maar de primaire focus blijft altijd hetzelfde: stabiliteit. Het meest stabiele statief is een tripod dat waterpas staat. Je fotografeert immers niet vaak op een vlakke ondergrond. 



Dus moet jij de lengte van de statiefpoten wijzigen om zo het oneffen terrein te compenseren. Je zou deze statiefpoten soms ook wat breder willen maken, mits de ruimte dit toelaat, om de stabiliteit aangenaam te verbeteren. 



Het is ook zeer belangrijk om erop te letten waar jij je statiefvoeten op zet. Als jij je bijvoorbeeld in een rotsachtig gebied bevindt, zorg er dan voor dat je geen statiefpoot op een wankele rots hebt staan. En onthoudt daarnaast goed dat een plek die veilig lijkt. Soms problematisch worden zodra jij jouw statief zwaarder maakt.



Waar op te letten als je een statief koopt 

Als laatste kunnen we nog melden, dat ongeacht jouw budget, je altijd met het volgende rekening moet houden: Het laadvermogen, de maximale en minimale hoogte, de opgevouwen lengte en het gewicht van een statief. 

Verder is het een feit dan niet elke fotograaf baat bij de allerbeste (of duurste) tripod heeft. Veel fotografen geven zelfs de voorkeur aan een kleiner, lichter en betaalbaarder statief. 



Maar je krijgt uiteindelijk waar je voor betaalt. Een goed statief van hoge kwaliteit dat aan al jouw behoeften voldoet, gaat veelal langer mee dan jouw camera plus lenzen. Iets meer aan een eersteklas tripod uitgeven, zal zichzelf uiteindelijk door een jarenlange betrouwbare service terugbetalen. Zo zal je een stuk langer een hoop plezier aan jouw kwaliteits GoPro-Mania statief beleven! 



TRIPOD

Bronnen: photoworkout, focalpointphoto & petapixel