Een goggle, wat is dat nou weer?!

Een goggle, nee ik bedoel niet ‘Google’’jôh, is een veiligheidsbril of een vorm van beschermende bril die gewoonlijk het complete gebied rond het oog omsluit om de drager ervan te beschermen tegen de mogelijkheid dat vervelende deeltjes, water of chemicaliën in de ogen terecht komt.

Je vindt ze terug in bijvoorbeeld een chemielaboratoria en in de houtbewerking. Maar ze worden ook volop gebruikt in de sneeuwsport en tijdens het zwemmen.

Een veiligheidsbril wordt vaak gedragen bij het gebruik van elektrisch gereedschap zoals boormachines of kettingzagen om te voorkomen dat rondvliegende deeltjes de ogen beschadigen.

Een beetje geschiedenis

De Inuit en Yupik bevolking, welke ook wel Eskimo’s genoemd worden, sneden sneeuwbrillen uit kariboesgewei, hout en schelpen om sneeuwblindheid te helpen voorkomen.

Deze bijzondere bril werd gebogen om op het gezicht van de gebruiker te kunnen passen en had een grote groef op de achterzijde om op de neus te blijven zitten. Een lange dunne spleet werd vervolgens door de bril gesneden om slechts een kleine hoeveelheid licht toe te laten, waardoor de ultraviolette stralen in sterkte afnamen.

In het begin van de 20e eeuw werden er goggles gedragen door bestuurders van open auto’s om irritatie van de ogen door stof of wind te voorkomen. Dit type veiligheidsbril werd eveneens in de prille jaren van het vliegen door piloten gebruikt.

Koud weer

Tegenwoordig worden de meeste goggles gebruikt bij koud weer. De zogenaamde moderne koudweerbrillen bevatten twee lenslagen om te voorkomen dat het kijkvenster ‘mistig’ wordt.

Met slechts één lens condenseert de inwendige waterdamp namelijk al snel op het kijkglas, aangezien deze kouder is dan de damp.

Wateractiviteit

Een andere activiteit waarbij een goggle veelal wordt toegepast is zwemmen. De zwembril moet zeker geheel waterdicht zijn om te voorkomen dat het water, zoals zeewater tijdens het zwemmen in de oceaan, of gechloreerd water tijdens het zwemmen in een zwembad, de ogen niet irriteren of de sporter wazig te laten zien.

Een goggle laat zijn drager daarnaast heel duidelijk onder water zien. Ze kunnen veelal niet meer dan een meter onder water gebruikt worden, omdat ze daarna door de waterdruk behoorlijk stevig tegen het gezicht gedrukt worden.

Bij het zwemmen of duiken op diepere locaties wordt uiteraard een duikmasker gebruikt. Deze biedt zijn gebruiker de belangrijke mogelijkheid om de druk te egaliseren door lucht via de neus uit te ademen.

Sport goggle

Heel uniek zijn de zogenaamde basketbal goggles. Verschillende beroemde NBA spelers hebben tijdens het spelen een beschermende sportbril gedragen om te voorkomen dat een medespeler per ongeluk hun ogen krabt of raakt wanneer deze de basketbal probeert te grijpen.

In de meeste gevallen begint een sporter een goggle te dragen om verder letsel aan de ogen te voorkomen. Wie kent niet onze eigen Edgar Davids, die vroeger tijdens zijn voetbal glorie dagen vooral bekend was om zijn sportbril, die hij sinds 1995 vanwege een oogoperatie droeg.

Goggles zijn een belangrijk hulpmiddel voor menig gebruiker, of dit nu professioneel is om je optimaal tijdens jouw beroep te beschermen of tijdens het sporten jouw ogen veilig te houden.

Schoonheid is in het oog van de toeschouwer zegt men wel eens... Het oog wil dus ook wat. Juist daarom biedt Actioncam-mania een goggle aan in velerlei coole vormen en kleurtjes.

Maar uiteindelijk gaat het natuurlijk allereerst om bescherming, want met die waardevolle ogen van je moet jij jouw gehele leven doen. Dus wees hier heel zuinig op! Actioncam-Mania houdt zodoende wel een klein oogje in het zeil, met goggle producten die goed voor jouw ogen zijn.

goggle