Het is winter voor de meesten onder ons in noord- en midden-Europa, wat betekent dat wanneer we onze actiecamera in de natuur meenemen, we hopen dat we met deze sports cam epische snowboard-, ski-, sneeuwschoen- of sneeuwgebaseerd avonturen kunnen filmen.

Om deze reden vind je hieronder nog een paar tips om maximale sports resultaten uit jouw camera te halen:

Ben klaar voor succes, maar niet voor toeval

De allernieuwste action cams kunnen jou een superfijne 4K resolutie bieden. Maar tenzij dat jij werkt voor een professionele RTL productie, heb jij deze stand niet direct nodig.

1080p doet het prima. Deze biedt eveneens hoogwaardige beelden, zonder onhandig grote bestandsgroottes en is alsook geweldig voor prima YouTube uploads.

Dit betekent echter niet dat jij niet een 4K cam zou moeten aanschaffen. Doe dit namelijk wel, want die superieure 4K compatibel sensor levert een veel beter resultaat op. Zelfs wanneer jij in 1080p opneemt!

Het gezichtsveld

De meeste Action cams bieden jou tal van beeldformaat mogelijkheden: Narrow, Medium, Wide en in sommige gevallen een SuperView (of vergelijkbaar).

De Wide stand is een goede keuze en werkt in verschillende scenario’s. Het werkt vaak beter bij het opnemen van de horizon en het mogelijk tegelijkertijd de rest van jouw uitzicht, mogelijke ski’s en/of sneeuwschoenen vast te leggen... Waarop het een indrukwekkende ervaring voor jouw publiek kan aanbieden.

Een bijkomend voordeel van het Wide formaat is, dat het sommige hobbels of zo kan ‘gladstrijken’ of vereffenen, in tegenstelling tot de Narrow stand, die ieder flink bewegend schot al snel in een scène van een aardbeving kan veranderen...

Beelden per seconde

Kies jouw beelden per seconde stand uit op basis van de opname die je maakt. 30 fps biedt de beste resolutie en is geweldig voor het maken van allerlei opnamen. Denk aan statische opnamen, zoals interviews of introducties, plus alle andere beelden waarbij er niet al teveel beweging is.

60 fps is echter geweldig voor bij gebruik van helmsteunen en andere ‘harde’ steunen. Deze extra frames vermindert trillingen en vertraagt de dingen vaak net genoeg zodat het jouw publiek prima alle actie kan tonen.

120 fps is echter wat je wilt instellen wanneer jij op het punt staat een epische stunt te filmen (of niet... wanneer die stiekem faalt). Dit is een instelling die je terug kan vinden op een echt uitgebreide action cam en is geweldig voor het filmen van perfecte slow-motion om zo de details en nuances van de activiteit optimaal vast te leggen.

Vergeet ook de filters niet!

Het gebruik van een ND (neutrale dichtheid) of polarisatiefilter op jouw action cam kan je meehelpen de extreme helderheid te beheersen die jouw camera instellingen op een zonnige dag redelijk kan beïnvloeden. Iets wat al snel resulteert in een soort overbelichte ‘White Out’.

En alhoewel ND filters voornamelijk worden gebruikt voor het regelen van de belichting, kan het zeker helpen om alsook al het licht te verminderen, dat door de sneeuw in jouw camerasensor gereflecteerd wordt.

Een andere oplossing is het gebruik van een polarisatiefilter. Deze polarizer verminderd eveneens sommige sneeuwreflecties en voegt daarnaast wat textuur aan de sneeuw toe voor wat meer diepte in jouw opnames. Iets wat een echte action sports cam bonus is!

Verkrijg dankzij deze tips ook geweldige resultaten met je Actioncam-Mania sports camera, terwijl jij van jezelf of een ander besneeuwde heldendaden vastlegt!

sports camera

camera filters