Historisch gezien was yoga vroeger veel meer dan enkel een lesmethode met wat tools: Het was een manier van leven.

Je wijdde jezelf aan deze levensstijl en bijbehorende cultuur, welke uit meditatietechnieken bestond en daarnaast alsook gezonde eetgewoonten, badgewoonten, sociale interactie en werk omvatte.

De filosofie ervan is geworteld in een fysieke cultuur van gezondheid en welzijn die nog steeds wordt benadrukt op yoga retraites en verklaart idem dito waarom meer dan 15 miljoen mensen wereldwijd nog steeds deze klassieke traditie beoefent.

Elke ‘yoga asana’ (pose) kent een andere naam en omvat staande houdingen, zittende bewegingen, rugbuigingen, armbalansen, inversies en kernhoudingen.

Van bijvoorbeeld de hondhouding (Adho Mukha Svanasana) wordt beweerd dat deze pose de hersenen kalmeert, het lichaam van energie voorziet, de spijsvertering verbetert, armen en benen versterkt en therapeutisch is voor hoge bloeddruk.

En alhoewel deze voordelen bij de meeste houdingen als een gegeven gelden, biedt de beoefening van yoga als geheel veel meer voordelen dan jij in eerste instantie zou denken...

Redenen waarom het beoefenen van yoga met fijne tools van Actioncam-Mania zo goed voor je is:

Verlaagt stress en verbetert jouw humeur

Sommige yogamethoden gebruiken specifieke meditatietechnieken, die jouw geest laten concentreren op je ademhaling om zo de constante ‘drukke gedachten’ te kalmeren, stress te verlichten en je eveneens ontspannen te laten voelen.

Het beoefenen van deze ademhalingstechnieken kan alsook het zuurstofniveau in de hersenen verhogen, waardoor jij je een stuk gelukkiger en veel tevreden voelt in jouw dagelijks leven.

Vergroot het vertrouwen

Afgezien van de verheffende spirituele waarden, kunnen de lichamelijke en geestelijke yoga oefeningen je zelfvertrouwen zelfs vergroten. Dit proces werkt door spanning vanuit jouw geest weg te nemen, opdat jij daardoor meer vertrouwen kan hebben in jouw fysieke lichaam.

Helpt je om af te vallen

Overgewicht kan een teken zijn dat er onevenwichtigheden in jouw dagelijks leven zijn en een belangrijke bijdrage aan gewichtstoename is overmatige stress.

Door het beoefenen van yoga kan jij een heerlijk diep gevoel van ontspanning aanbrengen in jouw lichaam en geest, waardoor je prima kunt ontstressen en jij eveneens op een natuurlijke wijze kan afvallen.

Flexibiliteit vergroten

Mensen zeggen vaak dat ze niet flexibel genoeg zijn om aan yoga te doen. De waarheid is echter dat het niet uitmaakt hoe strak je spieren zijn, want yoga asana’s werken door je spieren veilig te strekken en je te assisteren dit verder uit te bouwen.

Bovendien rekt yoga ook ander zacht weefsel in je lichaam uit, zoals ligamenten en pezen, waardoor het bewegingsbereik in de gewrichten wordt vergroot en jij je vrijer bewegen kan. Daarnaast verbetert het daarmee ook de spiertonus en bijbehorende kracht, plus uiteindelijk je lichaamshouding.

Verbeterde ademhaling en verlaagde bloeddruk

Als je consequent aan yoga doet, dan zal jouw longcapaciteit toenemen als gevolg van de bijbehorende diepe ademhalingsoefeningen. Jouw uithoudingsvermogen kan hierdoor toenemen.

Bovendien vertragen meditatie en kalmerende yoga-asana’s je hartslag, wat op zijn beurt de bloeddruk verlaagt en ook in verband is gebracht met het verbeteren van het immuunsysteem en het verlagen van cholesterol.

Yoga genot

Het mooie van yoga is dat het vrijwel overal kan worden beoefend, alleen of met andere yogaliefhebbers. En om het yoga genot nog verder te vergroten zijn er hier bij Actioncam-Mania allerlei tools om deze unieke therapeutische lichaamsbeoefeningen nog verder te veraangenamen.

yoga-tools