Als jij net als de meeste andere mensen bent, dan is de kans groot dat jij je pre- en post-workout-stretch meestal overslaat. We hebben immers allemaal de neiging om te denken dat die paar minuten van uitstrekken niet echt iets voor ons lichaam doet. 

Maar wij vertellen jou nu... je onderschat zeer zeker de kracht van een goede stretchpartij! Het opnemen van stretchen en yoga in je sportieve routines biedt namelijk tal van voordelen, zoals het verminderen van stress, het vergroten van de flexibiliteit van je lichaam en het helpt soms bij het afvallen.

Stress verminderen 

Als we gestrest zijn, dan zal ons lichaam gespannen raken en deze spanning kan soms zelfs pijn gaan veroorzaken. Door te strekken en heel diep te ademen, doorbreekt yoga die spanning in de belangrijkste probleemgebieden zoals de heupen en schouders. 

Studies hebben aangetoond dat mensen die een yogaroutine volgen, hun hartslagvariatie beter kunnen reguleren. Dit betekent dat hun hartslag veelal lager is en dat hun lichaam op zijn beurt flexibeler op stress kan reageren. 

En alsof dat op zich nog niet genoeg was, heeft een ander onderzoek aangetoond dat de serotoninespiegel hoger is na het beoefenen van yoga. In slechts 15 minuten yoga per dag kan je hersenchemie redelijk veranderen en je humeur eveneens beter worden.

Slaap beter 

Als je merkt dat je moeite hebt om in slaap te vallen of ‘s nachts vaak wakker wordt, dan raden we evenzo een dagelijkse dosis yoga aan! Ontspannende houdingen, zoals een staande voorwaartse vouw of liggend met je voeten op de muur, kalmeren zowel het lichaam als de geest en maken het gemakkelijker voor je om naar het dromenland te gaan en daar een poosje te blijven.

Je wordt een betere atleet 

Wist je dat stretchen jou kan helpen om een ​​nog betere atleet te worden dan je al bent? Een regelmatige yogabeoefening kan de flexibiliteit vergroten, waardoor jij tevens blessures tijdens trainingen kunt voorkomen. Het kan zelfs jouw gewrichten helpen door hun volledige bewegingsbereik te bewegen, wat een betere vorm betekent!

Het is een flinke workout! 

Er bestaat een algemene misvatting dat yoga ‘gemakkelijk’ is. Hoewel yoga een training met weinig impact is, is er absoluut niets ‘gemakkelijks’ aan. Het combineert immers elementen van cardio, functioneel werk en krachttraining in één geweldige sessie. 

Yoga verhoogt verder je stofwisseling en verlaagt zelfs je cortisolspiegel ... wat leidt tot minder overeten en stress snacken. Sommige yoga houdingen zijn zelfs bedoeld om zich te concentreren op jouw endocriene systeem om je hormonen in evenwicht te brengen en jouw lichaamsgewicht te normaliseren.

Maak je er klaar voor om langer te leven 

Doktoren zijn in de afgelopen jaren steeds meer en meer geïntrigeerd geraakt door de voordelen van natuurlijke remedies en hebben zo ook meer informatie verzameld over hoe yoga het lichaam beïnvloedt. 

Artsen van het Erasmus Universitair Medisch Centrum in Rotterdam beoordeelden onderzoeken waarbij meer dan drieduizend deelnemers betrokken waren en ontdekten dat het regelmatig deelnemen aan yoga meehielp de bloeddruk en het cholesterolgehalte te verlagen, het risico op obesitas verminderde en het hart beter beschermde. 

Yoga kan zodoende niet alleen je fysieke conditie verbeteren, stress verminderen, je hartslag reguleren en je over het algemeen gewoon een gelukkiger mens maken. Maar al deze componenten samen kunnen zelfs een paar extra jaren aan jouw leven toevoegen! 

Dus wordt het niet de hoogste tijd om wat yoga tools van GoPro-Mania te pakken en vervolgens te genieten van de voordelen van yoga en het bijbehorende stretchen! 

OUTDOOR & SPORTS SPORTS & ENTERTAINMENT YOGA TOOLS 

Bron: fitandpsyched