Soms kan een actiecamera, zoals een GoPro of een Hamtod camera, voor een beginner ietwat lastig zijn om het echt goed onder de knie te krijgen. Of jij nu van actie-, avontuur- of reisfotografie houdt, hier is wat je moet weten om geweldige foto’s met je action cam te maken! 

Alle actiecamera’s worden met een instructiehandleiding geleverd over hoe je deze min of meer moet of kan gebruiken, maar de enige manier om echt te leren hoe jij je GoPro of look-alike moet gebruiken, is door te experimenteren met alle instellingen, knoppen, beeldhoeken en lichtbronnen. 

Fotografie met behulp van een action cam kan heel anders zijn dan bij het gebruik van een DSLR- of compactcamera, omdat je niet de reeks knoppen hebt die een grotere camera wel heeft, maar in plaats daarvan beperkt bent tot meestal 1 tot 3 knoppen, afhankelijk van het actiecamera model. 

De eenvoud van een actiecamera is echter behoorlijk handig als je actiesporten, van het skydiven tot scubaduiken aan het fotograferen bent en dit is wat zo’n type camera bij miljoenen fotografen over de hele wereld zo geliefd maakt.

Kader de foto goed in 

De meeste keren dat de foto’s er niet goed uitzien, komt doordat de fotograaf te lui is om de foto goed te gaan kaderen. Zorg er zodoende voor dat je de GoPro zo instelt dat deze enkel in beeld heeft wat jij graag op de foto wenst.

Wees orgineel 

Elke cameraman en zijn hond gebruiken een GoPro, en voor de meeste actiecamera gebruikers zijn er maar een bepaald aantal manieren waarop je een foto kunt maken totdat het op het idee van iemand anders lijkt. 

Probeer bijvoorbeeld eens selfiefoto’s en video’s te maken terwijl je de selfie-stick in verschillende richtingen zwaait tijdens het wandelen, zwemmen, of fietsen of een andere activiteit die je misschien leuk vindt. Om jouw foto’s er uniek uit te laten zien, moet je uiteraard zo creatief mogelijk zijn.

Plan vooruit 

Afhankelijk van hoe serieus je over jouw GoPro fotografie bent, is het echt ideaal om dagen of zelfs weken van tevoren te plannen wat je precies wilt vastleggen. 

Planning geeft jou namelijk de controle over hoe het weer mogelijk zal zijn, wat er werkelijk ter plaatse is, welke uitrusting je precies nodig hebt en op welke fotostand en instellingen je GoPro ingesteld moet worden.

Fotografeer liever niet vol in de middagzon 

Zoals bij alle fotografie, is de beste tijd om je GoPro tevoorschijn te halen ‘s ochtends vroeg tijdens het gouden uur, net als de eerste stralen over de horizon komen, of wanneer de zon ondergaat. 

Het licht dat door de sensoren van de camera valt, is dan niet zo intens en creëert een zachte gloed die een perfect belichte foto oplevert. Te vroeg of te laat heeft bij weinig licht echter een negatieve invloed op de beeldkwaliteit.

Experimenteer met de camera-instellingen 

Er zijn talloze plaatsen om je actiecamera op een statief te plaatsen, dingen om te fotograferen en instellingen om te gebruiken. Des te meer je vertrouwd raakt met de instellingen op de action cam, des te beter je foto’s zullen zijn. 

Dit zijn enkele belangrijke creatieve camerastanden om goed bekend mee te zijn: de time lapse, nacht lapse en de zogenaamde foto burst stand. Als jij eenmaal vertrouwd bent met deze en de vele andere camera-instellingen, dan ligt de hele wereld voor jouw GoPro voeten.

De juiste actiecamera uitrusting 

Neem altijd genoeg accessoires mee waarmee je in welke situatie dan ook kan fotograferen. Dit zijn standaard toebehoren die altijd aan te bevelen zijn: 

  • De jaws flexibele klem: verreweg de beste en meest veelzijdige houder voor de GoPro. Je kunt deze rakker namelijk aan van alles bevestigen.
  • Een octopus statief: dit is een buigzaam, gesegmenteerd statief dat in verschillende maten verkrijgbaar is. Heel handig om aan de meeste stationaire voorwerpen te bevestigen
  • Floaty cover: deze drijvende bescherming is behoorlijk briljant om je GoPro boven water te houden. Voor als je ‘m liever niet in het water wenst te verliezen... 

Zorg verder altijd voor een reservegeheugenkaart, een extra batterij of twee en een soort selfiestick.

Met de juiste Actioncam-Mania uitrusting zijn de mogelijkheden om perfecte GoPro foto’s vast te leggen een stuk groter! We wensen je met dit alles heel veel action cam foto success! 

GOPRO ACCESSORIES SELF MONOPOD GRIP

Bron: nomadasaurus