Tennis en badminton zijn twee ultra populaire sporten. Tennis is een wereldwijde erkende racketsport wereldwijd en wordt op allerlei (professionele) niveaus gespeeld. Badminton is direct verwant aan tennis en wordt vooral indoor gespeeld door zowel professionals als amateurs. Beide racketspellen zijn erg (ont-) spannend te noemen. 

Een beetje tennis geschiedenis

De oorsprong van tennis gaat terug tot de 12e eeuw. Het spel werd voor het eerst in Frankrijk gespeeld en stond bekend ‘als jeu de paume’, wat het spel van palmen in het Frans betekent en zo wellicht met kaatsen vergeleken kan worden. Het gebruik van rackets in tennis zou pas veel later in de 16e eeuw plaatsvinden, toen het tevens werd omgedoopt tot tennis.

Het spel was populair in Frankrijk en Engeland en werd voornamelijk gespeeld door royalties zoals King James of Scotland, Charles VII en Henry II. De naam tennis komt overigens van het Franse woord ‘tenez’ wat nemen, ontvangen of vasthouden in het Nederlands betekent.

Geschiedenis van badminton

Er wordt aangenomen dat badminton halverwege de 19e eeuw is ontwikkeld door een groep Britse soldaten die in India werkten. Maar bijna 2.000 jaar geleden werd er in het oude Griekenland al een spel gespeeld genaamd pluimbal. Het werd uiteindelijk behoorlijk populair en verspreidde zich zo naar andere landen zoals Siam en China. Toen het in India belandde, veranderde de naam in badminton en werd er een net tussen de spelers geïntroduceerd. Men gelooft overigens dat de naam badminton afkomstig is van het ‘badminton house’, dat de hertog van Beaufort bezat.

De gemixte varianten

In beide sporten kan iedereen die een racket met zich mee kan dragen, het spelen. Bij competitief badminton kan je meedoen in vijf beschikbare categorieën, namelijk: herendubbel, heren en dames enkel, gemengd en dubbel. Bij tennis zijn deze categorieën eveneens beschikbaar, plus bestaan er nog varianten met drie spelers en spelers in een rolstoel.

Enige verschillen en overeenkomsten

Tennis en badminton zijn beide gehoorlijk spannende, maar ook ontspannende racketspellen die tal van gezondheidsvoordelen hebben en op verschillende niveaus kan worden gespeeld. Deze twee spellen verschillen nogal van elkaar, hoewel ze ook wel een paar overeenkomsten hebben, zoals sommige basisregels en het speelveld waarop het gespeeld wordt.

Een tennisracket is een stuk omvangrijker en veel zwaarder, plus het rackethoofd is groter dan een badmintonracket. Het gewicht van een tennisracket kan variëren van ongeveer 250 tot 380 gram, terwijl een badmintonracket meestal minder dan 100 gram weegt.

Bij tennis wordt een met vilt bedekte bal gebruikt en bij badminton een shuttle. Die shuttle bevat een open uiteinde met natuurlijke veren of een soort plastic rokje. Terwijl tennissers de bal manipuleren door verschillende typen spins te gebruiken, plaatsen badmintonspelers veelal specialistische ‘drop-shots’.

Een ander verschil is dat tennis voornamelijk uit zijwaartse bewegingen bestaat, terwijl je bij badminton voornamelijk voor- en achteruit gaat. En zou jij ooit hebben geraden dat de badminton shuttle het snelste geregistreerde object van alle sporten is? Tijdens het testen van nieuwe rackettechnologie in 2013 vestigde Tan Boon Hoeng uit Maleisië namelijk een nieuw wereldrecord met een smash van 493 km/u!

Nou hoef jij dat niet direct zo snel te spelen, maar als jij wel van winnen houdt, dan kan ik jou nog het volgende melden: om de winnaar te worden in een tenniswedstrijd, moet je eerst 6 spelpartijen winnen met een marge van 2 of meer spellen. Badminton vereist enkel dat de winnaar de eerste is die 21 punten behaald.

Kies jouw favoriete racketsport

Welke racketsport jij ook boven de ander verkiest, ga altijd voor een racket die het beste aanvoelt en de beste accessoires van Actioncam-Mania om jou daarbij het grootste spelplezier te schenken, want anders kan je maar beter van een andere ‘ballentent’ gebruik maken.

badminton

tennis

           
Labels:
Geplaatst in News door