De telescoop hamvraag

Voor een enthousiaste vogelaar of ander type natuurliefhebber kan zijn outdoor uitrusting het verschil maken tussen een treffer en een misser: een adembenemend mooi uitzicht of een gemist gouden moment dat nooit meer kan worden teruggezien!

Het is dan ook geen wonder dat een spotting scope snel populariteit aan het winnen is bij outdoor liefhebbers.

De spotting scope is een compacte telescoop die grotendeels is ontworpen voor landobservatie, welke gebruikt wordt bij toepassingen waarbij de vergroting buiten het bereik van een typische verrekijker valt.

De spotting telescoop is compact en krachtig, plus dit optische instrument zorgt ervoor dat jij altijd perfect ter plaatse bent!

Gebruik van een spotting scope

Een spotting scope is perfect geschikt voor activiteiten zoals op lange afstand vogels kijken en natuurstudie, telefotografie, jagen, landschappelijke observatie, lange-afstandsmicroscopie, beginnende astronomie en bewaking.

De verrekijker

Een verrekijker (in het engels: binocular) is de meest veelzijdige optica ter wereld. Ontworpen voor hand-held gebruik met beide ogen, plus gemakkelijk mee te nemen, biedt de moderne verrekijker een enorm scala aan functies, gebruiksmogelijkheden en vergroting bereik.

Een functie vergelijking

Onze onderstaande vergelijking van een spotting scope versus verrekijker informeert jou over wat iedere gadget het beste doet en waarvoor jij het eigenlijks zou moeten gebruiken:

Vergrotingsfactor

Veel telescopen kunnen maximaal 60x vergroten. Een verrekijker voor algemeen gebruik varieert meestal tussen de 1 tot maximaal 12x vergroting. De spotting scope zal dus veel krachtiger zijn dan een standaard verrekijker.

Beeldstabiliteit

Omdat je een verrekijker meestal in jouw hand houdt, dan zal des te meer jij een beeld vergroot, jij alsook de bewegingen in jouw hand vergroten.

Als je een verrekijker dus zonder een statief of iets om tegen te rusten probeert te gebruiken bij een 10 tot 12x vergroting, hoop dan maar dat je heel stabiele handen hebt. Want anders zie je alles heel wiebelig of schokkerig.

Een spotting scope bevat in de meeste gevallen direct al een statief.

Draagbaarheid en gewicht, ‘close focus’ en gezichtsveld

Een degelijke verrekijker kan hetzelfde wegen als een vergelijkbare kwaliteit spotter. Een verrekijker is echter specifiek ontworpen om draagbaar te zijn.

Close focus is de minimale afstand van een object waarop de telesope zichzelf op kan scherpstellen. Je zult merken dat een verrekijker veelal een lager vergrotingsniveau heeft dan spotters, dus dat deze daarom ook een dichter bijliggend scherpstelpunt heeft.

Het gezichtsveld bepaalt wat jij daadwerkelijk door de optiek kan zien. Over het algemeen heeft een spotting scope een hogere vergroting dan een binocular, maar heeft daardoor eveneens een kleiner gezichtsveld...

Hopenlijk heeft dit jou een beetje geholpen om het verschil tussen deze twee verschillende types telescoop te begrijpen.

Hier bij Actioncam-Mania hebben we allerlei types van telescoop voor jou op de plank liggen. Startklaar om jouw wereld prettig uit te vergroten!

https://www.gopro-mania.nl/catalogsearch/result/?cat=0&q=telescoop

Bronnen: binocularsplus & targetcrazy