Wanneer jij aan sportfotografie denkt, dan denk je in eerste instantie niet aan een softbox of andere LED verlichting. De meeste fotografen die met lichtapparatuur werken gebruiken het immers om allerlei formele portretten of ander indoor studiowerk mee te maken, toch? Of zie ik dat verkeerd?

Tegenwoordig is verlichtingsapparatuur een flink stuk draagbaarder, betaalbaarder en gebruiksvriendelijker, wat betekent dat je het met veel verschillende soorten fotografie kan combineren om deze zo te verbeteren.

Dit blogartikel belicht de mogelijkheid van een softbox en andere belichtingsmethodes bij het fotograferen van outdoor actiefoto’s en leert jou hoe waardevol een beetje extra licht kan zijn.

Het gebruik van kunstlicht. Laten we eerlijk zijn. Alle actiefotografen dromen van een gouden schemerige zon die hun onderwerpen onderdompelt in vleiend licht. En soms gebeurt dat ook wel. Maar meestal is dat niet zo...

In plaats daarvan krijg je bewolkte luchten en grauw licht, of verschroeit de harde middagzon jou en je onderwerp. Op andere momenten fotografeer je wellicht in de schemering en heb je wat meer licht nodig. Wanhoop niet cameraman (-vrouw), want een beetje kunstlicht biedt veel oplossingen.

Door bijvoorbeeld een draagbaar diffuse flitslicht toe te voegen! Veel fotografen gebruiken graag een zacht, diffuus licht over hun onderwerp. Diffuus licht is namelijk zeer vergevingsgezind, vult huidonvolkomenheden op en geeft mensen een gezonde glans.

Aangezien het licht welke van een flitser of LED lamp afkomt meestal erg directioneel en hard is, moet je het diffuseren om de lichtkwaliteit te verzachten. De eenvoudigste manier om het licht van een flitslamp te verspreiden, is door er een diffusiekoepel bovenop de flitser te plaatsen.

Effectief gebruik van outdoor flits of LED licht: twee scenario’s. Wat is het beste licht voor een foto? Om die vraag te beantwoorden, moet je nadenken over wat het beeldconcept is van de te nemen foto en vanuit welke richting, de hoeveelheid en kleur van licht dit het beste kan illustreren.

Om een vleiend portret te maken zou het werken met een enkele softbox vanuit één beeldhoek richting het onderwerp prima werk moeten verrichten. Maar als je wat edgy lichtpunten aan bijvoorbeeld een mountainbike opname wilt toevoegen om zo de spanning in het beeld te verhogen, dan is een harde lichtbron de juiste keuze.

Uiteraard kan jouw afstand van de opname ook van invloed zijn op je beslissing. Diffuse lichtbronnen hebben namelijk niet veel bereik, terwijl een kale LED lamp vaak tot ver in een scène het licht kan beïnvloeden.

Stel je eens voor dat je op een zonnige dag een mountainbiker op een enkelsporig parcours in de heuvels fotografeert. De rijder passeert recht voor je. Hij beweegt snel en draagt felle kleuren en een fietshelm.

Denk eerst aan het licht. Omdat de zon hoog boven het hoofd staat, zal de verlichting die op het onderwerp valt direct van boven komen, wat resulteert in weinig schaduw onder de helm en enkele onderdelen op de fiets. Dit onderwerp heeft zodoende wat invullicht nodig om de kleuren te versterken en extra schaduwen te creëren. Een krachtige flitser of LED lamp met een reflector kan in deze situatie (kleine) wonderen verrichten!

Een andere mogelijkheid is dat ze willen dat jij een dramatische foto maakt van skiërs die met flinke actie van de berg af komt razen. Het is die dag helaas gedeeltelijk bewolkt. Jouw pro skiër model zal tenminste op 1 meter afstand van jou zijn wanneer hij zijn acrobatische bewegingen in de lucht uitvoert. Hij draagt alsook felle kleuren en een helm.

Zoals altijd begin je allereerst met het beoordelen van het licht. Als je hem in bewolkt licht fotografeert, want het is een inconsistente zon, dan is het gebruik van een reflector uitgesloten.

Dit betekent dat je een krachtige flitser of LED videolamp moet gebruiken om wat impact in de opname te kunnen verkrijgen. Aangezien de skiër door de lucht vliegt en jij deze actie wilt bevriezen, gebruikt je op jouw camera een korte sluitertijd. Dit betekent dat je al snel een high-speed sync flitser gebruikt om met de juiste verlichting het actie moment vast te leggen.

Denk er altijd aan om flink te experimenteren met je verlichting en vooral veel plezier met jouw verlichtings apparatuur van Actioncam-Mania te beleven terwijl je bezig bent met al jouw artistieke actiecamera processen!

https://www.gopro-mania.nl/catalogsearch/result/?cat=0&q=soft+box

https://www.gopro-mania.nl/catalogsearch/result/?cat=0&q=reflector

https://www.gopro-mania.nl/catalogsearch/result/?cat=0&q=videolamp

Dit artikel bevat flitsende actie verlichtingstips van adorama & peachpit