Misschien denk je er eigenlijk niet al teveel bij na, want we gebruiken ze immers bijna elke dag. Maar schoenveters of shoelaces zijn een belangrijk onderdeel van jouw (hiking) uitrusting.

Schoenveters, ook wel shoestrings of shoelaces genoemd, zijn een uniek bevestigingssysteem dat vaak gebruikt wordt om schoenen, laarzen en ander schoeisel te beveiligen... Want door het losmaken van de veter kan de schoen wijd genoeg worden geopend om jouw voet hierin te plaatsen of te verwijderen.

Zonder die schoenveters, tenzij wanneer jij over speciale veterloze schoenen beschikt, zou jij al snel voorover op je neus vallen, om over normaal met jouw schoenen te kunnen lopen nog maar even te zwijgen. Het is zodoende heel fijn dat ze er zijn!

De oer-schoenveter

Niemand weet helemaal precies wanneer schoenveters voor de eerste keer werden gebruikt. De meeste onderzoeken wijzen uit dat shoelaces zo oud zijn als schoenen zelf. Archeologen geloven dat prehistorische volkeren al schoenveters om dezelfde redenen als ons nu gebruikten, om vervolgens door de eeuwen heen met materialen te experimenteren om zo comfort, pasvorm en zelfs stijl positief te beïnvloeden.

Onderzoekers denken daarnaast dat holbewoners en vrouwen ongeveer 5.000 jaar geleden, tijdens de late Neolithische en vroege bronstijd, ook specifieke schoenveterontwerpen gebruikten om stammen van elkaar te onderscheiden.

Het belangrijkste doel was uiteraard dat schoenveters de schoenen van deze oermensen strak en passend hielden en ze tegemoet kwamen aan hun behoefte om lange afstanden af te kunnen leggen om voedsel en water te verzamelen zonder ernstige schade aan hun voeten te veroorzaken.

Want stel jij je maar eens voor om aan een langdurige jacht over begroeid land te beginnen met enkel jouw blote voeten? Ik zou er persoonlijk niet aan willen denken.

De Areni-1 schoen

De oudste lederen schoen in de geschiedenis is de Areni-1 schoen. Bij deze leren schoen, die dateert uit ongeveer 5500 BC, waren de originele veters alsook van leer gemaakt. Dit is een belangrijke aanvulling geweest voor het aanbieden van de juiste pasvorm en ondersteuning in schoeisel.

Moderne schoenveters

Terwijl Ötzi de ijsman en de Areni-1 schoen het bewijs leveren dat shoelaces al duizenden jaren bestaan, patenteerde de Engelsman Harvey Kennedy de schoenveter officieel in maart 1790.

Ondanks wat velen toendertijd dachten, is Kennedy echt niet de eerste person die veters uitvond, maar zijn versie van de schoenveter bevatte echter wel de ‘aglet’, het plastic uiteinde van een veter.

Deze aglet beschermt het uiteinde van de schoenveter tegen rafelen en maakt het proces van het binden en rijgen van de veter door de bevestigingsogen ook een stuk gemakkelijker. Er zijn overigens ook luxe aglets gemaakt van duurzaam metaal.

Materialen & functies

Oorspronkelijk werden schoenveters gemaakt van natuurlijke materialen, zoals katoen, hennep en leer. Tegenwoordig zijn de meeste veters vervaardigd uit synthetische materialen zoals polyester en nylon om slijtage door wrijving te voorkomen.

We realiseren het ons misschien niet altijd, maar die handige schoenveters zijn een klein maar belangrijk item in ons leven. Iedereen draagt namelijk schoenen, want stel je maar eens voor dat je een sneaker zonder veters draagt, in de meeste gevallen valt je voet er meteen uit.

Naast zijn belangrijkste functie worden schoenveters momenteel idem dito gebruikt als een fashion statement. Dat is wat we we hier dan ook zeker bij Actioncam-Mania doen met unieke fluorescerende shoelaces. Wij leveren zonder meer hoogwaardige en modieuze schoenveters tegen een betaalbare prijs!

shoelaces