De populaire zin uit het Instagram-tijdperk ‘do it for the gram’ is de afgelopen jaren echt naar een flink hoog niveau getild, waarbij Instagrammers steeds meer extreme moeite doen om de perfecte foto en selfie op hun feeds te plaatsen.

Het valt niet te ontkennen dat het populaire sociale mediaplatform Instagram een behoorlijke impact heeft gehad op fotografie èn één van die effecten is het voortdurende nastreven naar gedurfde beelden door fotografen.

Als Instagrammers enkel gebouwen gaan beklimmen voor de ‘likes’, nou dan komt de veiligheid zeker in het geding. Om deze reden heeft dreamstime.com (de wereldleider in stockfotografie) tips verzameld voor het vastleggen van waaghals-achtige afbeeldingen... Veilig wel te verstaan!

Bereid je voor

Het spreekt voor zich dat jij voorbereid moet zijn alvorens je de deur uit gaat voor een riskante foto shoot. Draag dus bijvoorbeeld geen slippers in plaats van wandelschoenen of een korte broek als je op een bergtop fotografeert.

Doe dus zoveel mogelijk onderzoek naar de locatie en zorg ervoor dat je op de juiste manier gekleed bent.

Neem een buddy mee

Veel fotografen maken het liefst solo opnames. Maar als jij nu echt risico’s gaat nemen, is het dan niet de hoogste tijd om een kammeraad mee te nemen. Laat een collega fotograaf of assistent jou van dienst zijn en een oogje in het zeil houden. Een tweede set ogen, oren en armen voelen namelijk echt flink veiliger aan.

Bereken het (selfie) risico

Er is een groot verschil tussen waargenomen risico en realiteit. Niet alle onderwerpen die er op Instagram riskant uitzien, zijn in het echte leven ook zo onveilig.

Alhoewel we echt niet gaan pleiten voor het gratis duiken met grote witte haaien, is die rit naar de luchthaven of jachthaven waarschijnlijk het meest risicovolle onderdeel van de meeste ontmoetingen met haaienduikers.

Het duiken met bijvoorbeeld Amerikaanse krokodillen in Mexico en Cuba is nu al behoorlijk routinematig geworden èn er is zelfs een Anaconda duikbedrijf in Brazilië!

Je zou niet alleen bij deze dieren in het water willen springen, maar het is zeker mogelijk dat er gevestigde, verifieerbare en deskundige begeleiding beschikbaar is.

Kies dus voor een onderwerp dat er riskant uitziet maar dat niet altijd is, of waar het risico adequaat wordt beheerd.

Gebruik je camera apparatuur in jouw voordeel

Met de juiste Actioncam-Mania camera apparatuur kan je het gevaar of de actie van een situatie op een veilige manier vastleggen. Wil jij absoluut een foto op een richel vastleggen? Draag dan een harnas voor de veiligheid!

Wil je gevaarlijke dieren fotograferen? Schiet met een lange lens om de actie vanaf een afstand te krijgen. Selfie sticks en extenders zijn eveneens een ander geweldig hulpmiddel om met slechts één hand lastige foto’s te kunnen maken.

Wanneer je twijfelt ... Bewerk het digitaal!

Hoewel het verleidelijk is om een echt riskante opname te maken, is het niet schadelijk om jouw afbeeldingen achteraf te bewerken. Als jij denkt dat een opname echt té gevaarlijk is, onthoud dan dat jij het altijd in de post-productie kan bewerken in plaats van jouzelf in gevaar te brengen. Soms kan dit bewerken zelfs een nog grotere impact bereiken en zo een beter eindproduct aanbieden!

Echte ‘grammers’ of andere foto/video ‘selfie-kamikazen’ azen zeker op vakkundige en veilige hulpmiddelen van Actioncam-Mania. Want iedere goede opname maar vooral action-cammer-leven telt!

https://www.gopro-mania.nl/catalogsearch/result/?cat=0&q=selfie

https://www.actioncam-mania.nl

Via shutterbug