De sjaal, in welke vorm dan ook, is misschien wel de enige constante modieuze factor in de geschiedenis van kleding te noemen. De allereerste kleding, wat waarschijnlijk een stuk huid of zo was welke rond het lichaam gewikkeld was, kan inderdaad geïnterpreteerd worden als een scarf of een sjaal.

De scarf story

Al duizenden jaren dragen mannen en vrouwen op ieder continent en in vrijwel elke cultuur een scarf van bont, of een zachte geweven sjaal om zich te weren tegen warmte, om zweet op te kunnen nemen, om ceremoniële of religieuze redenen, of als bescherming tegen koude wind en stof.

Maar het kan uiteraard evenzo als een symbool van status gedragen worden, of om er gewoonweg een stuk aantrekkelijk uit te zien!

Met een oorsprong die teruggaat tot het oude Egypte en Rome, heeft de scarf een lange weg afgelegd ten op zichte van zijn bescheiden oorsprong.

De scarf stoffen

En terwijl het gebruik van een sjaal in de negentiende eeuw flink in populariteit toenam, experimenteerden al hun fabrikanten met verschillende soorten stoffen.

Denk hierbij onder meer aan zijde, stof, kasjmier, chiffon, katoen, wolmixen, mousseline en modal. Er wordt verondersteld dat de originele moderne scarf werd gemaakt van wolvezels, terwijl in China de meest gewaardeerde stof zijde was.

Tegenwoordig is de scarf veel meer dan enkel een fashion statement, soms is het namelijk echt een mini-kunstwerk! En ook in de toekomst zullen sjaals blijven evolueren in ontwerp, kleur en creatie. De scarf zal zo absoluut nog vele jaren in de mode blijven!

Scarf Up!

Terwijl het koude weer sterk door de lage landen trekt, leidt dit al gauw weer tot een piek in het proesten en niezen. Maar er zijn wetenschappers die zeggen dat er misschien een heel eenvoudige, zelfs ouderwetse remedie is om deze verkoudheid af te weren: draag een dikke sjaal over je neus!

Onderzoekers van Yale hebben namelijk ontdekt dat het verkoudheid virus beter gedijt in een iets koelere omgeving zoals in de neus, dan in de longen.

Dus als jij je neus warm kan houden met bijvoorbeeld een sjaal, dan heb je minder kans om verkoudheidssymptomen te ontwikkelen. Dat betekent natuurlijk niet dat jij niet ziek kan worden als je direct contact hebt met een iemand die een flinke verkoudheid heeft, maar het helpt wel mee bij het voorkomen van een vervelende snotneus!

Scarf isolatie

Een andere reden dat een scarf zo’n belangrijke accessoire kan zijn, is dat het dragen van een sjaal om jouw mond een vorm van isolatie en fijne warme lucht creëert.

Deze warme lucht kan meehelpen tegen het ongemak dat jij kan voelen wanneer je de koude winterlucht inademt, die daarmee soms pijn of ongemak kan veroorzaken.

Draag zodoende ook een fijne, warme en blitse scarf van Actioncam-Mania. Je komt er niet alleen goed mee voor de dag, maar het beschermt je daarnaast ook nog eens prima tegen allerlei vervelende winterkwaaltjes!

scarf

https://www.i-mania.nl/catalogsearch/result/?cat=0&q=hond+sjaal