Retro camera’s nemen ons al heel vlug terug in de tijd toen vele familiefoto’s met nu vintage film camera’s werden genomen. Wat voor velen dan ook het begin was van de liefde voor fotografie.

Retro stijl fotografie

Het hebben van een retro stijl camera is een geweldige manier om verbinding te maken met dat heerlijke nostalgische gevoel van het gebruik van een stevig gebouwde metalen camera. Denk b.v. aan de hedendaagse Olympus PEN serie of digitale camera’s van Leica.

Voor velen onder ons zijn al die onvolmaaktheden en onvolkomenheden die ontstaan bij het fotograferen met analoge film een herinnering uit het verre verleden. En aloewel de basisbeginselen van de sluitertijd en diafragma-instelling zijn blijven bestaan, is het nemen en delen van een foto de afgelopen jaren enorm veranderd!

Maar indien jij de laatste tijd flink op Instagram actief bent geweest, dan heb je wellicht iets bekends qua foto’s gezien. Opnamen die je het gevoel geven alsof ze in de jaren negentig zijn vervaardigd.

Allerlei beroemdheden, influencers en reguliere ‘grammers zijn begonnen met het plaatsen van foto’s met een bepaalde esthetiek: een korrelige, oververzadigde en af en toe lichtgestreepte look, net zoals die foto’s die gemaakt zijn met een retro filmcamera.

Deze foto’s zijn het resultaat van apps zoals Huji Cam en 1888, die het uiterlijk van foto’s vanuit een wegwerpcamera proberen na te bootsen. En wil jij weten hoe je verder nog een trendy, vintage uiterlijk op je foto’s kunt creëren? Hieronder worden enkele apps voor Android en Apple iOS opgenoemd:

Huji cam

Huji cam brengt je helemaal terug naar de tijd van wegwerpcamera’s. Het is pure sensatie van 90-er jaren 35 mm film. Van de lichtlekken tot het datumstempel in de hoek: je hebt het gevoel alsof je net een stapeltje foto’s hebt opgehaald die ontwikkeld zijn in de fotowinkel.

1888

Maar ook de app 1888 brengt de tijd van de analoge camera terug. Open gewoon de app, maak een foto en laat de magie gebeuren. Al je vrienden zullen jaloers zijn op jouw foto’s.

Camcorder - VHS Home Videos

Deze app repliceert in feite het formaat van je homevideo’s vanuit jouw jeugd. Het is een andere Instagram favoriet en zal je vakantiefoto’s zeker een stuk leuker maken.

A Color Story

Er zijn veel presets en filters aanwezig in deze fotobewerkings-app. Met A Color Story kan je vrijwel iedere esthetiek bereiken. Deze gratis app kent echter een hoop ‘in-app-aankopen’, dus je moet misschien wat extra geld besteden om de filters te kunnen verkrijgen die je echt wenst of waar je echt van houdt.

VSCO Cam

VSCO is waarschijnlijk één van de meest populaire fotobewerkings apps die er momenteel is. Er zijn superveel presets om je te assisteren die toffe  lof-fi look uit de jaren 90 te fabriceren.

Maar indien jij niet over een mirrorless camera beschikt of een andere (actie) camera met ingebouwde retro filters, dan kan jij altijd nog op je eigen PC interessante foto effecten verkrijgen. Dat hoeft niet beslist met het dure Photoshop of Lightroom, maar je zou bijvoorbeeld kunnen denken aan:

Photomosh (*)

Photomosh is een erg interessante desktop applicatie die vintage effecten aan afbeeldingen toevoegt. Jij kan jouw afbeeldingen bewerken met motieven zoals ‘RGB verschuiving’ en flikkering zoals op een beeldbuis TV. Je kan zelfs foto’s uploaden, bewegende effecten toevoegen en ze vervolgens als een ‘gif-animatie’ downloaden.

Luminar (**)

Creëer een Retro Look met Luminar. Luminar is uitgerust met een volledige reeks filters die jou perfect kan helpen om in zowel zwart-wit als kleur een perfecte retro look voor al jouw afbeeldingen te creëren. Probeer het eens, het kent een gratis 14-daagse proefperiode.

Voor een retro look voor jouw camera of voor jezelf achter de camera heeft Actioncam-Mania allerlei fraaie accessoires klaarliggen. Ga zo ook modern terug in de tijd met Actioncam-Mania!

https://www.gopro-mania.nl/catalogsearch/result/index/?cat=0&limit=45&q=retro

(*) https://photomosh.com/

(**) https://skylum.com/luminar

Naar een idee van popbuzz