Rekwisieten: zijn ze een zegen of een vloek? Bij fotografie kunnen rekwisieten vaak een foto maken of breken, en daarom proberen sommige fotografen ze te vermijden, zijn anderen bang om ze te gebruiken en weer andere mensen gebruiken ze juist erg graag. 

Stap ook over jouw mogelijke angst van rekwisieten heen om zo te ontdekken dat het geweldige hulpmiddelen kunnen zijn om creativiteit te ontgrendelen.

Waarom rekwisieten gebruiken? 

Het is gewoonlijk de rol van de rekwisieten om karakter en interesse aan een foto toe te voegen, of om extra context aan de scène toe te voegen. 

Sommige fotografiesoorten, zoals conceptuele fotografie, kunnen zelfs niet zonder rekwisieten bestaan, omdat ze nodig zijn om het abstracte concept of de boodschap in een beeld te vertalen.

Rekwisieten in commerciële fotografie 

Bij ‘tafelbladfotografie’ (product- en voedselfotografie, plus stillevens) worden rekwisieten veelal gebruikt om de ‘scenografie’ van de foto die je maakt op te bouwen. 

Een theepot, een schoteltje en theebladeren kunnen allemaal elementen zijn van de scenografie die bijvoorbeeld gebruikt wordt voor een opname van een lekkere stapel chocoladekoekjes in een klassieke voedselfoto.

Rekwisieten in landschapsfotografie 

Rekwisieten zijn soms ook in landschapsfotografie aanwezig, meestal met de taak om de interesse naar de voorgrond te brengen. Een klassiek voorbeeld is het fotograferen van een campeerplaats in de wildernis, met een mooi verlichte tent onder een sterrenhemel.

Rekwisieten en portretfotografie 

Het gebruik van rekwisieten helpt je tevens mee om interessantere portretten te maken. Des te creatiever jij ze kunt gebruiken, des te beter en interessanter jouw portret zal zijn. 

Rekwisieten zijn dus al die objecten die fotografen aan de scène toevoegen die ze fotograferen en die niet het hoofdonderwerp van de afbeelding zijn. In dit geval zou je hoeden, sieraden, polshorloges en al die accessoires die jouw model voor een portret draagt niet als rekwisieten moeten beschouwen. 

Een ander pluspunt van rekwisieten is, vooral bij portretten, dat ze jouw model kunnen helpen om zich meer op hun gemak voor de camera te voelen. Dit door hem/haar iets te laten doen of erop te focussen, waardoor jij en jouw camera sneller vergeten worden.

Gebruik ze creatief! 

Wees niet bang om rekwisieten in je fotografie te gebruiken om er zo iets extra’s aan toe te voegen. Vergeet daarbij niet om ze verstandig en creatief te gebruiken om jouw fotokunsten verder te ontwikkelen en om eveneens te voorkomen dat jij in fotografieclichés vervalt. 

REKWISIETEN

Bron: digital-photography-school