Er is geen twijfel over mogelijk: er bestaan een heleboel fotoaccessoires die je bij Actioncam-Mania kunt aanschaffen waarmee jij een betere workflow kunt ontwikkelen. En hoewel sommige accessoires zoals filters en statieven direct al een hoop aandacht ontvangen, is er een minder bekend stukje camera-uitrusting die je alsook sterk zou moeten overwegen: de L-bracket. 

Een L-bracket (ook wel een L-plaat genoemd) is een unieke accessoire dat permanent aan jouw camera vast blijft zitten en waarmee jij deze op het balhoofd van jouw statief kunt klemmen. En dit doe je uiteraard niet voor niets, want het gebruik van een L-bracket biedt allerlei voordelen.

Het verhoogt de snelheid van het fotoproces 

L-platen maken veelal gebruik van het Arca-Swiss standaard quick-release systeem, waardoor jij ongelooflijk snel je camera aan het balhoofd op jouw statief kunt bevestigen. Met een L-bracket op de camera kan je tevens heel snel van oriëntatie wisselen en hoef je hiervoor enkel maar vrij kleine aanpassingen aan je balhoofd te maken.

Het kan jou scherpere foto’s leveren 

Als jij geen L-bracket gebruikt, dan betekent dit vaak dat jij ofwel een kleinere statiefplaat gebruikt, of dat jij jouw camera gewoon op een balhoofd draait met behulp van de standaard schroefdraad aansluiting op jouw camera. 

Deze twee opties verstrekken jou een veel kleiner contactpunt op de camera, en vergroten het risico dat de camera op de statiefplaat draait. Het is vervelend genoeg om deze dingen constant opnieuw te moeten vastdraaien, maar het kan ook leiden tot slechte opnamen omdat de camera tijdens langere belichtingstijden een fractie kan bewegen. 

Met een L-plaat heb je een veel groter contactoppervlak aan de onderzijde van de camera waardoor het contact groter blijft en een beweging op de basisplaat van de beugel wordt voorkomen. 

Een L-bracket houdt ook het gewicht van de camera direct boven het statief in portretoriëntatie, wat de algehele stabiliteit van het statief op een zachtere ondergrond of in winderige omstandigheden aanzienlijk verhoogt, wat evenzo tot scherpere beelden leidt.

Het beschermt jouw camera 

De L-brackets wikkelen zich om jouw camerabehuizing heen en fungeren zo als een soort beschermend omhulsel. Dit is met name handig om deuken en krassen aan de onderkant van de camera te voorkomen, zodat jij de camera op de grond kunt neerzetten zonder bang te hoeven zijn dat deze beschadigd. 

Als jij ooit besluit om jouw camera te verkopen, dan verkeert deze daardoor in een veel betere staat. Dus zou jij er een hogere prijs voor terug kunnen krijgen en daardoor verdient de L-plaat zichzelf gedeeltelijk of geheel terug! 

Als jij vaak een statief gebruikt, dan kan het gebruik een L-bracket een zeer verstandige keuze voor jou zijn. Kijk hier op Actioncam-Mania maar eens naar wat de mogelijkheden zijn. 

l-bracket