Weten hoe je moet zwemmen beschermt je echt niet tegen verdrinking. Want zelfs de beste zwemmers kunnen (en zullen) problemen krijgen bij een plotselinge onderdompeling in koud water of verdrinken als ze per ongeluk bewusteloos geslagen worden door een giek en overboord vallen als ze geen reddingsvest dragen. Reddingsvesten van Actioncam-Mania zijn op een boot of tijdens het waterskiën dus echt wel levensredders!

Jouw overlevingskans! 

Reddingsvesten redden dus absoluut levens! Als een schipper er één draagt, zal hun overlevingskans bij kapseizen of bij het overboord vallen dramatisch toenemen. Hetzelfde geldt voor de passagiers op een boot. 

Daarom is het van cruciaal belang dat een schipper ervoor zorgt dat iedereen op hun boot, inclusief zichzelf, een reddingsvest draagt. Bewaar een reddingsvest niet alleen voor een ‘wat-als-situatie’, maar draag altijd een reddingsvest tijdens het varen. 

Elk jaar zijn er in de Verenigde Staten bijvoorbeeld meer dan 600 dodelijke ongevallen bij bootongevallen. Volgens de recentste ongevallenstatistieken van de Amerikaanse kustwacht, waren de doodsoorzaken als volgt: 

  • In 2016 droeg 83 procent van de verdrinkingsslachtoffers bij ongevallen met pleziervaartuigen geen reddingsvest.
  • Verdrinking is de meest gerapporteerde doodsoorzaak bij driekwart van alle dodelijke bootslachtoffers. Om precies te zijn 80 procent!
  • Acht op de tien verdronken watersporters gebruikten schepen van minder dan 7 meter.

Je bent niet zo maar veilig! 

Reddingsvesten zijn dusdanig ontworpen om te voorkomen dat jij in het water verdrinken zal, wat op zich een fijne reden lijkt om er altijd één op het water te dragen. Toch zullen er miljoenen mensen op boten zijn die ervoor kiezen om zonder een reddingvest op pad te gaan. 

De gedachte dat als er een reddingsvest op de boot zelf aanwezig is, dat je dan wel veilig bent, is echt niet goed genoeg om je daadwerkelijk te kunnen beschermen. 

Want als jij plotseling in het water valt, vermindert een reddingsvest de eerste impact. De schok van het koude water op jouw spieren kan namelijk groot zijn en het kan wanneer jij langer in het water verblijft onderkoeling helpen voorkomen, wat namelijk ook geen prettige ervaring is. 

Ach dat valt wel mee kan je dan zeggen, want “Ik ben een sterke zwemmer”. Nou, zelfs een sterke zwemmer kan af en toe maar beter een reddingsvest dragen. Want tijdens een noodgeval kan je kleding in het water al heel snel heel zwaar of drassig worden!

Er zal mij niets gebeuren! 

En denk nou ook niet stoer: “Er zal mij niets gebeuren.” Want zie de waarheid maar onder ogen: ongelukken gebeuren gewoon. Met een (zeil)boot, kano of kajak varen kan een leuke, veilige en plezierige bezigheid zijn, maar wanneer het “draag een zwemvest!” bericht genegeerd wordt, dan zijn de gevolgen soms behoorlijk onprettig... 

Als jij op het water bent, moet je abzoluut veilig zijn. Dus of jij nu van zeevissen, watersporten of varen houdt, zorg ervoor dat je zeker investeert in goede reddingsvesten van Actioncam-Mania. 

reddingsvesten