Actie camera’s lijken heel eenvoudig. Draag het eenvoudigweg op je hoofd of op een pole, druk op record en gaan met die banaan, toch?

Alhoewel dat in wezen waar kan zijn, is het absoluut mogelijk dat de video's van jou niet op die van professionals lijkt. Dus hebben we hier wat eenvoudige èn gemakkelijk toe te passen tips voor jou, die jouw volgende video een flink aantal extra impulsen kan geven!

Maak allereerst eens kennis met een pro:  De snowboarder Torstein Hormgo is één van de dudes achter de zeer vermakelijke Shredbots website, dus hij weet wel het één en ander over het filmen van actie. Hij was zó goed dat GoPro hem zelfs een baan aanbood. Hetzelfde gold voor Zak Shelhamer en Abe Kislevitz. Ze maken allemaal geweldige actie cam video’s.

Loving de pole! Al deze snowboarders zijn grote fans van de pole cam. Omwikkel het met tape om je hand of gebruik een super stevige grip en ga aan de slag! Steek jouw hand voor je uit om zo een goed uitzicht op jouw lichaam te verkrijgen terwijl je bijvoorbeeld van een helling af gaat.

Houd ‘m opzij zodat je perfect alle bewegingen kunt zien welke jij bij al je acties maakt. Of zwenk jouw arm achter je en krijg zo een heel gaaf volgende opname van al jouw bewegingen plus je omgeving.

Zet de action cam op een uitschuifbare pole en al die beeldhoeken worden nog meer geaccentueerd. Je zal erdoor nog veel meer van jezelf en het terrein om jou heen zien terwijl jij het doorkruist. Je kan diezelfde pole ook in een rugzak stoppen en hem recht naar beneden videobeelden laten opnemen voor een wel héél unieke beeldhoek!

Maar weet wel wat je precies doet. Want wanneer die GoPro op je hoofd is gemonteerd, dan kan je gewoon vergeten dat ie er is terwijl je filmt. Het vasthouden van de actiecamera in je hand vereist absoluut meer focus van jouw aandacht èn sportieve vaardigheid.

Houd je beeldhoek in de gaten! Wanneer jij jouw vrienden filmt, richt de camera dan lager dan je denkt dat jij dat aanvankelijk zou moeten doen. Als je die vrienden enkel tot de knieën opneemt, dan kan je echt niet zien wat ze aan het doen zijn. Het zijn dan eerder zwevende torso’s. Pak die voeten ook mee in jouw opnames en je krijgt dan een veel beter beeld van wat er gaande is.

‘Be Narrow-Minded...’ Bij het opnemen met 1080p in 30fps heeft de Hero 3 Black bijvoorbeeld de optie voor een breed, gemiddeld of smal beeldveld.

Actie camera’s hebben over het algemeen een groothoeklens. Dat is op zich geweldig, maar er is wel veel lensvervorming langs de randen. De 2.7K 30fps ‘Wide’ stand is daarom meestal de beste stand voor POV-opnamen.

De 1080p 60 fps in de ‘Medium’ stand is niet alleen superscherp, het is alsook slow-mo (wanneer je het vertraagt tot 30 fps in een video-editor), plus er is heel weinig lensvervorming te zien. Wanneer jij de action cam op je hoofd draagt, dan wil je waarschijnlijk echt wel overschakelen naar die brede modus.

Als laatste is er de 720p 120fps ‘Narrow’ stand: dit is jouw slo-mo super actie stand. 120 frames per seconde zorgen voor 4x slow motion bij weergave in 30 fps (of 5x als je naar 24 fps gaat) en het smalle gezichtsveld elimineert in principe de lensvervorming. Wat overblijft is een super coole slooooo-mo!

Nou, dat is het dan even voor deze editie van pro action cam tips.

Met de juiste accessoires van actioncam-mania zijn jouw video prestaties altijd op pole-position!

https://www.gopro-mania.nl/catalogsearch/result/?cat=0&q=pole

De video cam tips zijn van gizmodo