Een aantal mysteries omringen nog steeds het vreemde leven van Michael Jackson, en sommige vragen zullen misschien nooit worden beantwoord. Maar Michael Jackson zal zeker om één ding zeker herinnerd worden: de enkele witte handschoen die hij in 1983 op z’n linkerhand droeg tijdens het verbluffende ‘Billy Jean’ optreden van Motown’s 25-jarig jubileum tv special. Het werd vervolgens het King of Pop’s garderobe icoon voor de rest van zijn carrière, gedragen door Jackson en door al zijn miljoenen bewonderende fans van over de hele wereld! Wat is het toch wat een ‘magical glove’ of de allerdaagse handschoenen zo bijzonder maakt? 

Handschoenen bestaan mogelijkerwijs al sinds de mens er is. Het is niet bekend wanneer de handschoenen uitgevonden werden, maar die datum moet dicht bij de datum van de uitvinding van de primitieve vorm van schoenen liggen.

Bescherming tegen de elementen 

De jagers en verzamelaars van het stenen tijdperk hadden namelijk iets nodig om hun handen warm te houden en tegen andere elementen te beschermen. 

Hoewel de meeste mensen de handschoen tegenwoordig beschouwen als niets meer dan een bedekking om de handen om deze in de winter warm te houden of als bescherming tijdens het werk, hebben handschoenen door de geschiedenis heen een veel betekenisvollere rol gespeeld dan enkel een beschermende laag voor de handen.

Als een statussymbool 

In Egypte wordt gezegd dat handschoenen werden gebruikt om de handen van vrouwen te beschermen en als statussymbool werden gedragen. 

Vaak een teken van extreme rijkdom, worden handschoenen routinematig aangetroffen in de graven van royalty’s en hooggeplaatste leden van kerken, zoals bisschoppen en pausen. 

Vele hiervan waren witte zijden handschoenen versierd met parels, kostbare metalen en edelstenen. Hey, dat lijkt als je dat zo leest wel een beetje op zo’n sprankelende Michael Jackson glove!

Een symbolisch gebaar 

In veel opzichten werden handschoenen dan ook zeker op een bepaalde manier of op een specifiek moment gedragen als een symbolisch gebaar en als dit niet werd gedaan, dit als een belediging voor de gastheren gezien zou kunnen worden (en dan met name in de high society). 

Ze werden vaak gebruikt om opzettelijk iemands geloof, loyaliteit, vertrouwen, vriendschap, liefde, eer, vijandigheid en verzet jegens anderen te vertegenwoordigen en ermee te communiceren.

Waarom vrouwen handschoenen droegen 

Vrouwen droegen handschoenen als bescherming tegen ziekten en om hun handen lekker zacht en vrouwelijk te houden. Zachte handen waren immers een teken dat een vrouw uit een welvarend gezin of een hogere klasse kwam en handschoenen waren de beste manier om de handen, tijdens bijvoorbeeld het paardrijden, zacht en beschermd te houden. 

Geteisterd door alle besmettelijke ziekten die in 1800 in de Victoriaanse samenleving heerste, wasten vrouwen uit de hogere klasse vaak hun handen en droegen ze handschoenen om een gezonde levensstijl te behouden en de verspreiding van ziektekiemen binnen hun huishouden te verminderen. Laten we maar zeggen: een beetje pre-corona stijl!

Zeg maar dag met je (witte handschoen) handje! 

Tegenwoordig is het dragen van handschoenen als iets anders dan beschermende kledingaccessoires uiterst zeldzaam. Alhoewel in sommige delen van de samenleving van jonge debutanten of bruiden verwacht wordt dat ze lange, witte handschoenen dragen in overeenstemming met ouderwetse tradities. 

Maar de tijd van formele handschoenen is min of meer voorbij, er hoeft iemand ook niet meer ‘de handschoen toegeworpen worden’, en nu Michael Jackson ook niet meer zijn witte handje kan wuiven is het de vraag hoe de speciale functie van de handschoen er in de toekomst uit zal zien. Zodra we het hier bij GoPro-Mania weten zullen we het jou allemaal vertellen! 

OUTDOOR & SPORTS GLOVES FULL FINGER GLOVES 

Bronnen: csmonitor, glovesinternational, fashionintime & wardrobeshop