De bergen in gaan om aldaar op zoek te gaan naar avontuur is een integraal culturele happening die al dateert uit het tijdperk van de oermens. Sommige beschavingen zochten op grote hoogte namelijk hun rust en stilte terwijl anderen hun enorme overgave begeerden.

Onvergetelijke ‘time-out’

Ook vandaag nog zou je prima de bergen in kunnen gaan om er te ontsnappen aan de monotonie van het dagelijks leven of misschien wil je gewoon een onvergetelijke ‘time-out’ in de natuur.

De overgang van indoor klimmen in de sportschool naar buiten klimmen op de kale rotsen is een grote stap, maar de overgang van outdoor klimmen naar bergbeklimmen vereist nog een geheel nieuwe set van vaardigheden, plus uiteraard een geheel nieuwe Actioncam-Mania mountaineering outfit.

Unieke levensstijlsport

Bergbeklimmen is een unieke levensstijlsport waarbij er wandelen en trekking door ruig terrein plaatsvindt, naast kamperen, klimmen over rotsen, omgevallen bomen en boomstammen, rivieren oversteken en het bijzondere buitenleven verkennen...

Deze buitengewone prestatie vereist echter veel geduld, een behoorlijk fysiek uithoudingsvermogen, motivatie en aanwezigheid van scherpe geest.

Het is daarom belangrijk om op te merken dat niet iedereen morgen direct al kan beginnen met bergbeklimmen. En alhoewel dat het navigeren op een flinke berghelling een ontmoedigende hobby lijkt, is er gelukkig wel een overvloed aan mentale en fysieke beloningen voor terug te ontvangen.

Wat voor mountaineering outfit te dragen

Tijdens de klim om een top van een berg te bereiken, kan je een breed scala aan terrein- en weersomstandigheden ervaren. Je zou met (ietwat) warm weer op een goed onderhouden pad kunnen beginnen, maar op hogere hoogten zou je in de sneeuw of gletsjers kunnen belanden, alwaar er een behoorlijke frisse wind kan zijn met flink koele temperaturen.

Om comfortabel te kunnen blijven tijdens het bergbeklimmen, moet jij je daarom in lagen aankleden, net zoals bij het backpacken. Met al die laagjes kan jij jouw comfortniveau snel aanpassen door items aan te brengen of te verwijderen naar gelang de omstandigheden of jouw inspanningsniveau dat wenst. Als jij dus flink begint te zweten, dan zou je kunnen stoppen om een jas verwijderen. Om die zodra je erna afgekoeld bent weer aan te trekken.

Denk bij het uitkiezen van kledij dat katoen erg slecht droogt en alsook een slechte isolator is, dus dit moet altijd worden vermeden bij bergbeklimmingen. Kies in plaats daarvan voor wol of synthetische opties, zoals polyester of nylon.

De mountaineering outfit buitenlagen (regenjas en broek)

Jouw buitenste kledinglagen zijn je waterdichte lagen. Deze kunnen veelal het grootste deel van de reis lekker in je rugzak blijven, zolang het weer maar droog is. Een waterdichte jas en broek bieden echter een geweldige bescherming tegen wind, dus aarzel niet om deze aan te trekken, zelfs als het niet regent of sneeuwt!

De laarzen die je nodig hebt, zijn stijve leren bergschoenen waarop je stijgijzers (crampons) kunt aanbrengen. Welk type schoen je precies moet aanschaffen, hangt af van het type bergsport waarvoor je ze wilt gebruiken... En of je gemakkelijk koude voeten krijgt of niet!

En dan zijn er uiteraard nog vele andere accesoires zoals een Actioncam-Mania veiligheidsgordel, karabijnen, wandelstokken, et cetera.

Goed voorbereid zijn

Bergsport is één van de meest lonende hobby’s ter wereld, maar er moet absoluut niet te licht over gedacht worden. Besteed zodoende voldoende tijd aan het ontwikkelen van essentiële vaardigheden en leer hoe jij jouw uitrusting effectief kan gebruiken voordat je erop uit trekt. Goed voorbereid zijn, is de sleutel tot succes in de bergen.

Actioncam-Mania assisteert jou graag om succesvol op grote hoogte te komen!

mountaineering outfit