Wanneer je een interview filmt, dan is de geluidsopname van de stem van de geïnterviewde het belangrijkste element van jouw gehele productie. Ja dat klopt: het meest belangrijke element neem jij dus op met die microfoon van je!

Het komt zo vaak voor dat filmmakers uren bezig zijn met het decorontwerp plus de verlichting, maar slechts een paar minuten met de audio setup. Zonder geluid is alles wat je overhoudt echter een sprekende kop die geen enkele boodschap naar de kijker uitzendt.

Alhoewel onze audio-instellingen kunnen veranderen afhankelijk van de omgeving waarin we ons bevinden, dragen we bijna altijd onze standaard set van audiogereedschappen met ons mee welke ervoor zorgt dat we de dialoog van de geïnterviewde op een hoogwaardige manier kunnen vastleggen. Zeker wanneer we weten dat we een interview met slechts één persoon zullen uitvoeren.

Maar wat is in dit geval de beste microfoon optie? Geweldige geluidskwaliteit begint uiteraard met een geweldige microfoon. En net zoals bij het uitkiezen van een lens, is er voor elke gelegenheid een perfecte microfoon. Maar voor een interview met een enkele spreker is er echter één type microfoon dat je 9 op de 10 keer gebruikt: Een shotgun microfoon.

Zonder al te diep in te gaan op de wetenschap van allerlei verschillende microfoon opties welke er bestaan, neemt een shotgun microfoon het geluid op vanuit één richting. Daardoor worden storende geluiden in de omringende omgeving al snel vermeden.

In een interview met één persoon moet je de shotgun microfoon in de richting van het gebied rond de kin van de geïnterviewde richten. De microfoon moet daarbij zo dicht mogelijk bij de geïnterviewde worden geplaatst, terwijl deze natuurlijk wel zelf buiten beeld blijft!

Maar hoe zit het met die zogenaamde lavalier microfoons ?! Ja, voor interviews is het alsook aan te raden om een lavalier microfoon op het te interviewen onderwerp te plaatsen. Deze lavalier microfoon fungeert dan als de primaire back-up audiobron.

Het probleem met een lavalier microfoon is dat het vaak ten prooi valt aan verkeerde acties van een geïnterviewde. De geïnterviewde wrijft misschien al jeukend in zijn nek en wrijft zo per ongeluk de microfoon van hun klemmetje af of veroorzaakt hiermee een vreemd geluid in de microfoon. Daarom is de shotgun microfoon de beste audiobron keuze.

En hoe zit het met die ingebouwde microfoon die in de meeste DSLR’s wordt geleverd? Welnu, die is om vele redenen niet wat jij wilt gebruiken bij interviews. Aangezien het zich op de camerabehuizing bevindt, zal het erg moeilijk zijn om de microfoon dichtbij de mond van de interviewpersoon te krijgen om zo een ‘schone’ opname te verkrijgen.

En omdat de interne microfoon superdicht bij de bedieningselementen van jouw camera is geplaatst, wordt het geluid van klikkende knoppen en het draaien van de wielen of mogelijk ventilator geluid alsook vastgelegd. Dit alles vermindert de algehele geluidskwaliteit flink!

Jazeker, factoren als de locatie van het interview, de crew en jouw budget hebben allemaal invloed op hoe een audio setup eruit kan zien. Onthoudt echter dat de reden dat je jouw interview opneemt in de eerste plaats is... Om een goed gesprek te voeren!

Interview zoals het moet en doe dit goed met de juiste microfoon(s) van Actioncam-Mania.nl

https://www.gopro-mania.nl/catalogsearch/result/?cat=0&q=interview

https://www.gopro-mania.nl/catalogsearch/result/?cat=0&q=lavalier

Bevat mic-tech-tips van stillmotionblog