Wij weten allemaal wel hoe het er tegenwoordig aan toe gaat: We zijn op een evenement, we maken een heleboel foto’s met onze mobieltjes, we nemen er een selfie plus misschien nog eentje met een vriend(in) en wij plaatsen al deze afbeeldingen online en klaar is Kees!

De selfie blijkt een veel voorkomend fenomeen te zijn geworden in ons dagelijkse leven en op de sociale media sites. Want met behulp van alle moderne elektronische technologie stellen sociale netwerksites iedereen in staat om al hun gemaakte foto’s direct op hun persoonlijke pagina te plaatsen om zo te delen.

Identiteit

Gebruik maken van een selfie betekent snel de aandacht van anderen te kunnen trekken om zo een blijvende indruk te maken op sociale media. Selfies kunnen daarnaast individuen meehelpen om de identiteit in hun netwerkcultuur te tonen.

Vooral Instagram heeft hierbij een grote aandacht gekregen omdat het vooral dit medium is dat geassocieerd wordt met de opkomst dit nieuwe sociale selfie fenomeen.

Het maken van selfies is volgens sommigen gerelateerd aan ietwat narcistische eigenschappen zoals zelfpromotie en ijdelheid. Fotofilters van onder meer Instagram stimuleren ook die mogelijke selfie verslaving, omdat dit soort fotomanipulatie tot op een bepaald niveau een redeijke zelfgenoegzaamheid kan bereiken.

Schoonheid

Selfies zijn voor een hoop mensen dan ook een gewoonte vormende activiteit. Maar de selfie zelf is op zich geen slechte zaak in onze populaire netwerkcultuur. Selfies dragen ertoe bij dat vrouwen een innerlijke kracht voelen om de standaard van schoonheid te herdefiniëren en bijvoorbeeld het ideaal van ‘dun’ zijn uit te bannen.

Een selfie kan het zelfvertrouwen zelfs vergroten. Instagram en Facebook beschikken over specifieke functie zoals likes of hartjes geven, iets wat mensen vertrouwen kunnen geven als ze erkenning krijgen voor hun mooie selfies.

Zelfvertrouwen

Er werd door velen dan ook gemeld dat het aantal positieve opmerkingen over iemands selfies bepalend is om het niveau van iemands zelfvertrouwen en zelfrespect te beïnvloeden en om zo individuen mee te helpen meer tevreden te zijn met zichzelf. En dat geldt vooral voor degenen met een laag zelfbeeld.

Mocht het nemen van selfies voor jou desondanks nog steeds een beetje vreemd lijken, denk er dan aan dat jij zelf er de volledige controle over hebt. Jij bent de fotograaf, het onderwerp en de distributeur. Het is dus allemaal aan jou hoe jouw selfie wereld eruit zal zien.

Levensverbeterend

Hieronder vind je zelfs een aantal manieren waarop selfies jouw leven kan verbeteren:

Selfie inspirerende moment. Neem een selfie van iets waarvan je denkt dat het mooi of inspirerend is of iets wat dankbaarheid inspireert.

Selfie fijne herinnering. Maak een selfiedagboek zodat jij al deze herinneringen gemakkelijk opnieuw kunt herbeleven. De DayOne (Journal) app voor iOS of Android is hierbij heel handig, maar er zijn uiteraard ook andere ‘journaling’ apps die je zou kunnen kiezen.

BFF selfie. Selfies tezamen met jouw beste vriend(in) kunnen heel leuk zijn. Het zet een kroon op al jouw fijn gedeelde BFF (Best Friends Forever of beste vrienden voor altijd) momenten.

De ‘hoor me brullen’ selfie. Maak er een gewoonte van om buitengewone nieuwe dingen te proberen en dit vast te leggen, opdat jij daarna dit gedurfde moment terug kan zien.

Humeur bepalende selfie. Gebruik selfies om jouw humeur te verbeteren. Maak een grappige selfie met je kat, hond of vis. De selfie op zichzelf doet er niet toe. Het verspreiden van positieve inhoud heeft een prima uitwerking, want gelukkige mensen trekken andere gelukkige mensen aan!

Selfies maken is normaal. Begin er ook direct mee. Fijne selfie tools van Actioncam-Mania helpen optimaal mee om jouw selfie wereld te verbeteren. En je weet het wel: Eén selfie per dag, zorgt zeker voor een aangename brede glimlach!

selfie