Mountaineering in Nederland

Mountaineering is in Nederland misschien wat onbekend, maar het beklimmen van bergen is voor velen echt wel een prachtige sport. In Nederland zelf gaat dat in de frisse natuur een beetje moeilijk, want er is enkel de 322.7 meter hoge Vaalserberg...

Gelukkig bezit Nederland wel unieke indoor klimhallen alwaar jij diverse cursussen kan volgen om kennis te maken met deze bijzondere vorm van sport. Het is dan ook een geweldige sportieve activiteit om te doen.

In België

De zuiderburen in België hebben meer mazzel, want naast de aanwezige klimhallen beschikken zij over de Ardennen. Klimmen op één van de vele rotswanden is hier wel een heel prettige manier om jouw (mini-) vakantie een avontuurlijk karakter te geven.

Voor een echt survival gevoel reis je dan ook af naar de Ardennen. Beklim er de rotswanden, als je dat wenst uiteraard met jouw vrienden of familie. Mits zij net als jij dat avontuur wensen te beleven. Uiteraard kunnen zij eveneens met beide benen op de grond (èn met een helm op hun hoofd) aanschouwen hoe jij en/of anderen behoorlijk ploeterent de top te bereiken......

...Of wellicht van boven naar beneden, want ook abseilen hoort bij de wereld van mountaineering. In Vlaanderen wordt dit overigens ook wel ‘rappel’ genoemd: Het via een klimtouw zelfstandig afdalen vanaf een steile wand.

Elders

Ook het alpinisme en het klettersteigen vallen onder de categorie bergsport. Deze bergsporten zijn behoorlijk intens en intensief te noemen. Waarbij het alpinisme rotsklimmen en ijsklimmen omvat en veelal naar een specifieke groep bergen verwijst, namelijk de Alpen.

Het klettersteigen of ‘via ferrata’ is te omschrijven als het volgen van een bergroute welke beveiligd is door middel van redelijk veilige staalkabels waaraan jij je kan zekeren.

Veilig en vertrouwd

Veiligheid staat altijd voorop! Dus heb jij altijd eerst professionele uitleg nodig over mogelijke klimroutes, plus het gebruik van je helm, veiligheidsgordel en andere accessoires.

Bergsport training

Bergsporten moeten nooit worden uitgevoerd zonder dat er een goed begrip aanwezig is van de vele verschillende aspecten waar je mee te maken krijgt. Dit variëert van kaartlezen en navigatievaardigheden tot touwwerk en het begrijpen van het weer op een berg.

Bij de ambacht van het berg beklimmen staat daarnaast het vermijden van gevaar bovenaan het prioriteitslijstje. Dit is het vermijden van het gevaar dat mogelijke dingen op de beklimmer kan vallen en het gevaar dat de klimmer zelf valt.

Voorbereid zijn

Je moet zodoende immer tip-top voorbereid zijn op van alles wat jij maar kan tegen- of overkomen, inclusief mogelijke noodsituaties...

Ernest Hemingway heeft ooit eens gezegd: “Er zijn slechts drie sporten: stierenvechten, autoracen en de bergsport. De rest zijn slechts spellen...”.

Zo, ben jij er al klaar voor om ook voor een echte sport te gaan? Nou, Actioncam-Mania helpt je dan heel graag een handje op weg naar jouw top!

mountaineering