Elke grote jaarlijkse festiviteit beschikt over zijn eigen klassieke kleurenschema. Halloween versieringen zijn over het algemeen oranje en zwart. Valentijnsdag staat bekend om zijn rood, wit en roze. En elk jaar rond Kerstmis schittert de winterwereld met rode en groene tinten.

Kerstmis wordt al heel lang geassocieerd met deze klassieke kleurencombo. Rood en groen vormen inderdaad een mooi koppel, maar hoe zijn deze nou de officiële kleuren van Kerstmis geworden?

Het begon eigenlijk eeuwen geleden toen die kleuren werden gebruikt om een andere plechtigheid te herdenken. Oude Keltische volken vereerden namelijk de rood en groen gekleurde hulstplanten omdat ze groen blijven en er werd geloofd dat deze hulst bedoeld was om de aarde mooi te houden in het midden van de winter.

Dus toen zij en andere culturen de winterzonnewende vierden, versierden ze hun huizen met hulst om hun families in het volgende jaar bescherming en geluk te schenken.

Die traditie van het koppelen van rode en groene thema’s ging door tot in de 14e eeuw, toen deze kleurcombo gebruikt werd om middeleeuwse kruisschermen te schilderen, welke in kerken werden geplaatst om de congregatie van de priester en het altaar te scheiden.

En ondanks deze betekenisvolle religieuze tradities is er één persoon die we alsook zouden moeten bedanken voor het moderne gebruik van rood en groen als kerstkleuren: Haddon Sundblom. Nog nooit van hem gehoord? Welnu, hij is de man die Coca Cola had ingehuurd om een kerstman te tekenen voor de advertenties van dit bedrijf.

Tot dat moment waren artistieke afbeeldingen van de kerstman nooit consistent. Hij was meestal een dun uitziende vent en zijn gewaden varieerden van blauw, groen en rood. Sundblom koos ervoor om hem dik en vrolijk te maken in rode gewaden... En interessant genoeg: met dezelfde kleur rood als het Coca Cola logo!

Het lijkt erop dat de geschiedenis van hoe rood en groen de kerst symboliseerden veel lijkt op het kerstfeest zelf: geworteld in een religieuze traditie, gemoderniseerd door commercie en voortgezet door drankjes van vreugde en opgewektheid.

Denk daar nog maar eens goed over na de volgende keer dat je die kerstlampjes helder tussen het rood en groen ziet knipperen. Of wanneer je in de kerstperiode heerlijk mag genieten van een duikvakantie, terwijl je onderwater prachtige opnames maakt met je Actioncam-Mania rood filter!

Nu we het toch over rood in de zee hebben. Misschien heb jij wel eens in de Rode Zee gebaad. Kan jij je vervolgens afvragen: is die Rode Zee ook daadwerkelijk rood? Gelukkig kan ik jou dan vertellen dat de naam Rode Zee een directe vertaling is van de oude Griekse naam ‘Erythra Thalassa’. Alleen in de Europese talen wordt er een vermelding van ‘rood’ gemaakt...

Maar... Er is nog een populaire hypothese over de oorsprong van de naam ‘Rode Zee’. Dit zeewater bevat namelijk een cyanobacterie genaamd ‘Trichodesmium erythraeum’, welke het normale blauwgroen gekleurde water in roodachtig bruin verandert!

Rood is op zich een interessante kleur, maar een rood filter van Actioncam-Mania maakt van al jouw zwart-wit (en onderwater) opnames in alle tinten een indrukwekkend schouwspel!

Een rood filter maakt de lucht daarin namelijk donkerder en de wolken witter. Je kan er alsook geweldige hoog contrasterende foto’s mee maken. Geniet daarmee heerlijk van een perfect dramatische kerst lucht!

Kortom, zo wordt een bijzonder visueel drama mede mogelijk gemaakt door Actioncam-Mania!

https://www.gopro-mania.nl/catalogsearch/result/?cat=0&q=rood

Bronnen: rd & quora