Wanneer jij ouders vraagt wat ze voor hun kinderen wensen, wat is dan meestal het meest voorkomende antwoord? Tuurlijk: ze willen dat hun kinderen gelukkig zijn. Maar aangezien dit niet iets is wat je standaard in de schooltas van kinderen kan stoppen, komt hier net even wat meer bij kijken! 

Maar door jouw kinderen een gelukkige en gezonde jeugd te geven, kunnen ze wel degelijk succesvoller worden in het leven. Gelukkige kinderen opvoeden gaat niet direct over het geven van tijdelijk plezier of onmiddellijke voldoening. 

Gelukkige kinderen beschikken daarentegen over vaardigheden waarmee ze kunnen genieten van een langdurig geluk in het leven. En jij kan jouw kinderen helpen die vaardigheden te ontwikkelen. Hier zijn enkele manieren om gelukkige kinderen groot te brengen.

Moedig het buitenspelen aan 

Onderschat de kracht van buitenspelen niet. Op het gras rennen, in bomen klimmen, op een schommel zitten en in het vuil graven is namelijk goed voor kinderen. 

Studies tonen aan dat geuren die verband houden met de natuur, zoals pijnbomen, gemaaid gras en lavendel, de stemming van jouw kind kunnen stimuleren. Buitenspelen kan ook de sociale vaardigheden bij kinderen verbeteren. 

Een studie uit 2017, gepubliceerd in het Journal of Science and Medicine in Sport, toonde aan dat kinderen die meer buiten speelden hun empathie, betrokkenheid en zelfbeheersing verhoogden, wat belangrijke sociale vaardigheden zijn. En kinderen met betere sociale vaardigheden zullen waarschijnlijk gezondere relaties hebben

Minder achter de tv / computer / tablet 

Jouw kind zou er misschien op staan dat het eindeloos spelen van videogames hem of haar gelukkig maakt. Maar te veel schermtijd is slecht voor het psychologische welzijn van jouw kind. 

Een studie uit 2018, gepubliceerd in het tijdschrift Emotion, toonde aan dat adolescenten die minder tijd op hun digitale apparaten doorbrachten en meer tijd aan niet-schermactiviteiten, zoals sport, huiswerk en andere persoonlijke activiteiten, een stuk gelukkiger waren!

Oefen dankbaarheid 

Door dankbaarheid in jouw dagelijkse leven op te nemen, kunnen kinderen gelukkiger en gezonder worden. Maar houd er rekening mee dat er een groot verschil is tussen het forceren van een ‘dankjewel’ en het ook echt bedoelen.

Wijs klusjes toe 

Ach nee toch?! Je zult hier niet direct populair mee worden, maar het toewijzen van klusjes kan een sleutelfactor zijn om hen mee te helpen gelukkiger te worden. Een studie toonde aan dat het geven van klusjes aan kinderen van 3 en 4-jarige leeftijd de grootste voorspeller was van succes op de lange termijn. 

Het kan namelijk zijn dat de kinderen die klusjes doen zo het gevoel hebben dat ze meedoen en dat ze zich daardoor meer verbonden voelen met hun familie. En dat gevoel van verbondenheid kan hen meehelpen mentaal sterk te blijven voor als ze het moeilijk hebben... Klusjes kunnen kinderen verder ook allerlei levenslessen leren, zoals verantwoordelijkheid.

Eet samen diner 

Als kinderen sporten, spelen en andere buitenschoolse activiteiten hebben, kan het verleidelijk zijn om snel iets onderweg op te pikken en op verschillende tijdstippen te eten. Maar gezamenlijk als een gezin eten is misschien wel één van de beste dingen die je kunt doen als jij gelukkige kinderen wilt opvoeden.

Help andere mensen 

Een groot aantal onderzoeken heeft altruïsme in verband gebracht met geluk. Vriendelijk zijn voor anderen kan jouw kinderen zelfs gelukkiger maken en geluk zal hen vriendelijk maken. Het is een positieve cyclus die hen in staat stelt om een gelukkiger en gezonder leven te leiden. 

Ten slotte is het beste wat je kunt doen om gelukkige kinderen groot te brengen, hen een liefdevolle omgeving te schenken. Kinderen die weten dat ze van hen houden en waar ze om geven, zullen beter gedijen, zelfs als ze moeilijke omstandigheden in het leven kunnen verwachten. 

Dus maak de kinderen blij met een prettige levensbaggage die je soms ook nog eens stiekem in hun kids bag kunnen stoppen, want zo’n fijne Actioncam-Mania tas voor kinderen helpt zo ook mee gelukkiger de dag door te komen. Echt waar! 

kinderen

kids tas

kids bags