Met koeler weer, actievere vissen en een prachtige achtergrond met veranderende bladeren, is de herfst één van de beste tijden van het jaar om te vissen. 

Alles bijt beter in de herfst zeggen sommige vissers wel. Want terwijl de vissen zich voor de komende winter proberen vet te mesten, zijn veel soorten ervan overdag actiever op zoek naar voedsel en beginnen ze zich soms ook in grotere scholen te verzamelen.

Agressiever eten en makkelijk te vangen 

Vissen beginnen in de herfst dus wat ‘agressiever’ te eten terwijl ze zich voorbereiden op wat de winter mag brengen, dus kunnen ze ook gemakkelijker te vangen zijn dan tijdens de hete zomermaanden. 

In tegenstelling tot die zomermaanden, wanneer de vissen meestal enkel ‘s ochtends vroeg en ‘s avonds laat actief zijn, kan je nu lekker de hele dag gaan vissen omdat de vissen heel fijn de hele dag actiever zijn. Het is dus ook niet nodig om voor zonsopgang naar het water te gaan, tenzij jij er gewoon de voorkeur aan geeft om lekker vroeg buiten te zijn. 

De herfst wordt over het algemeen als de beste tijd van het jaar beschouwd om een mooie knoepert van een vis als een aangename trofee te vangen.

Verandering voor zowel vissen als vissers 

De herfst markeert een periode van verandering voor zowel vissen als vissers. De kleine hapklare aas die in de zomerse dagen veelal wordt toegepast is nu grotendeels verdwenen. Het grotere kunstaas kan nu tot later in het seizoen tevoorschijn gehaald worden, wanneer koudere watertemperaturen en langzamere vismetabolismen dit type aas een betere keuze maken. 

De vissers vuistregel voor de herfst luidt “ga groot en ga langzaam”. De aasvissen hebben nu namelijk hun grootste afmeting van het visseizoen, waarbij veel vissen op dit moment de voorkeur geven aan groter en langzamer bewegend aas dat de bewegingen van hun favoriete herfstsnacks nabootst.

De schoonheid van het herfst visseizoen 

Hoewel veel vissers hun visvakanties in de lente en zomer inplannen, kan de ervaring van het herfstvissen daarentegen de beste van het jaar zijn. Ieder najaar weer is er zeer zeker genoeg visplezier te beleven... als je maar weet waar je die moet zoeken! 

Weet daarom waar de vissen zijn, want het vissen vereist natuurlijk dat jij vist waar de vissen zijn. Hoewel het geen vaste regel is, sturen de koelere watertemperaturen de vissen veelal het ondiepere water in, waar ze insecten en aasvissen zullen vinden. Soms zie je ze echter verder weg aan het oppervlakte in het open water. 

Geniet vooral van de schoonheid en zeldzame eenzaamheid van het herfst visseizoen. Aanpassen aan het tempo van de natuur kan soms even wennen zijn, maar de beloningen liggen voor het oprapen (of als je het wenst: opvissen). Dus kleed je aan voor het onstuimige herfstweer, neem de juiste Actioncam-Mania fishing gear mee en profiteer van deze magische tijd! 

https://www.actioncam-mania.nl/fishing 

Bronnen: o.a. fw.ky, exploreminnesota, koa & shakespeare-fishing