Als je in het donker fietst heb je een goede verlichting nodig. Fietspaden of trails in het donker pakken is veel gemakkelijker en absoluut leuker als jij kan zien wat je doet. Daarom heb jij een goede hoofdlamp van Actioncam-Mania voor jouw mountainbike of ander type fiets nodig om je deze herfst en winter goed verlicht veilig te houden.

En indien al die technische praat over lumens, mAh en LED’s jou geheel in het donker laat, bekijk dan hieronder even onze handige beknopte kopershandleiding om hetgeen wat telt omtrent een fiets hoofdlamp door te nemen.

Welnu, om aan de wettelijke basis te voldoen is de enige vereiste voor het mountainbiken of fietsen in het donker een soort verlichting. Zelfs een standaard fietslampje kan daarin voldoen, maar jij zal al snel ontdekken dat het rijden vervolgens heel snel onbetrouwbaar kan worden zonder voldoende verlichtende kracht om het pad voor jou optimaal te verlichten.

Hoe helder is juist? De verleiding is (uiteraard) om een zo hoog mogelijke verlichtingskracht te verkrijgen. En al dat licht is goed, maar er is vanzelfsprekend nog veel meer om aan te denken. Je moet namelijk ook aan het vermogen van de batterij of accu denken voor als je op pad gaat.

Als je bijvoorbeeld van een ‘mixed-trail’ fietstocht in het donker houdt, dan heb je altijd een goede verlichting nodig en is de levensduur van de batterij ook een stuk belangrijker dan bij het fietsen op een standaard verlicht fietspad.

Een iets minder sterke fiets hoofdlamp verbruikt minder vermogen. Het is daarnaast ook mogelijk om teveel lichtkracht te hebben, vooral in natte of mistige omstandigheden, waarbij terugkaatsing en verblinding door het licht betekent dat je minder ziet dan met een minder krachtige LED hoofdlamp.

Over het algemeen moet je een eenheid bij Actioncam-Mania uitkiezen die bij jouw rijstijl en allicht ook jouw portemonnee past! Verder let je uiteraard op het volgende:

Past het wel? Allereerst moet je controleren dat de hoofdlamp en zijn batterij (als deze extern is) precies op jouw fiets past.

Lumen: het volgende voor de hand liggende criterium is kracht. Maar weet ook dat helderdere lampen fietsrijders sneller laten gaan. Dus als je liever wat langzamer bent, dan is het ook prima dat jouw straalkracht wat zwakker is.

Levensduur van de batterij. Jij hebt een batterij of accu nodig die voldoende ‘runtime’ verstrekt om jou op je langste ritten te vergezellen, plus een beetje extra voor noodgevallen of wanneer de batterij oud of koud wordt.

Optiek. De reflector en de lens aan de voorzijde hebben invloed op hoe het licht op het pad wordt geworpen. Gerichte spotstralen zijn geweldig om een lange weg te zien voor een bepaald resultaat; brede vloedstralen geven echter een goed perifeer zicht.

De batterij of accu, of te wel de licht aandrijving. Licht van gewichte en krachtiger oplaadbare lithium ion (Li-Ion) batterijen hebben een revolutie teweeggebracht in mountainbike verlichting vergeleken met oudere loodzuur en NiMH batterijen, maar de batterij- en lampefficiëntie varieert nog steeds aanzienlijk.

Of jij nou een lange afstand mountainbiker bent, of dat je gewoon je fiets gebruikt om ’s morgens vroeg en ‘s avonds van en naar jouw werk te pendelen, een fiets LED hoofdlamp van Actioncam-Mania voldoet altijd goed!

https://www.gopro-mania.nl/catalogsearch/result/?cat=0&q=hoofdlamp

Bevat verlichtende hulp van bikeradar