We kennen allemaal wel die goeie ouwe stopwatch als een handig apparaatje dat gebruikt wordt om de tijd te meten, en dan met name in de wereld van snelle sporten zoals athletiek of hardrijden op de schaats. Dit hoeft niet alleen bij wedstrijden te zijn, want een stopwatch is idem dito een handig hulpmiddel bij het trainen.

Deze stopwatch functionaliteit was in eerste instatie niet ingebouwd in conventionele horloges totdat er een complex horloge genaamd de ‘chronograaf’ kwam. Door het gebruik van de Griekse woorden ‘chronos’, wat tijd betekent, en ‘graphos’, wat schrijven’ of opnemen inhoudt, betekent de naam chronograaf letterlijk een apparaat om de tijd op te nemen.

Functies stopwatch

Het is de moeite waard om even de tijd te nemen om hieronder de uitleg te lezen waar de functies van een stopwatch uit bestaan:

Een stopwatch kan op elk moment worden gestart en gestopt en kan daartussen de verstreken tijd meten. Het kan eenvoudig op nul worden gezet om zo continue metingen te verrichten.

Deze continue metingen kan een een stopwatch uitvoeren in de kleinst mogelijke tijdseenheden die maar nodig zijn voor competitieve evenementen.

Daarnaast kan een stopwatch veelal tussentijden registreren en (soms) tijden meten voor meerdere concurrenten of athleten. Plus een stopwatch is uiteraard zéér nauwkeurig!

De oudst bekende stopwatch

Tot enkele jaren geleden werd algemeen aanvaard dat de eerste stopwatch ter wereld werd vervaardigd door Nicolas Mathieu Rieussec in 1822, dit in opdracht van koning Louis XVIII, na de heropbouw van het koningschap in Frankrijk.

Omdat de koning een groot fan was van paardenrennen, was dit horloge specifiek bedoeld om de race tijden van individuele paarden vast te leggen.

Maar, in mei 2012 werd er een horloge door het wereldberoemde veilinghuis Christie geveild in Genève, die deze gedachtengang rigoureus op zijn kop zette.

De ‘compteur de tierces’

In 1816, zes jaar vóór Rieussec, had een collega-Fransman Louis Moinet namelijk een horloge gemaakt met de naam ‘compteur de tierces’ (1/60 seconde teller), die net als een moderne stopwatch het verstrijken van de tijd liet zien.

Hij had het horloge zo ontworpen om nauwkeurig de tijd op te kunnen meten van de sterren die de lens van een telescoop kruisten, ten behoeve van astronomisch onderzoek.

Het mechanisme van het horloge was niet alleen een stuk geavanceerder dan die van Rieussec, maar het was zijn tijd ook absoluut ver vooruit. En misschien het meest verrassend was hiervan, dat het tot op 1/60 van een seconde kon meten!

Helaas heeft deze baanbrekende uitvinding van Louis Moinet nooit de aandacht van het publiek getrokken. Als gevolg hiervan ging de vooruitgang naar de hedendaagse stopwatch geleidelijk verder, in plaats van voort te kunnen bouwen op zijn zeer bijzondere prestatie...

Tijdregistratie collectie

De stopwatch is één van de belangrijkste tijdmeetinstrumenten van de moderne menselijke geschiedenis. Heb jij ook een stopwatch nodig om de juiste tijd vast te leggen, kijk dan even hier in de uitgebreide Actioncam-Mania tijdregistratie collectie om dit mogelijk te maken.

stopwatch