Het blogartikel van vandaag is bedoeld voor de journalist, student of wie dan ook meer, die een een-op-een interview sessie, of een ander soort bijeenkomst moeten opnemen. De hieronder besproken tips zijn vooral geschikt voor persoonlijke ontmoetingen, dus niet voor opnames van telefoongesprekken.

Video of enkel een audio opname?

Wordt het interview of de bijeenkomst gefilmd of gewoon opgenomen? Deze vraag heeft uiteraard gevolgen voor de technologie die jij gebruiken gaat. Tegenwoordig kan je met een smartphone net zo eenvoudig een ​​video als een audio opname maken.

Het uitvoeren van een video interview vergt wat meer tijd, voorbereiding, opnames, etc. En dit zal waarschijnlijk ook het gebruik van videobewerkingssoftware vereisen. Afhankelijk van hoe je het gebruiken gaat (een scriptie, onderzoek, of een serie van interviews), is een audio opname wellicht de beste optie.

In de meeste gevallen kan jij hier jouw opnamekwaliteit namelijk beter mee regelen, aangezien je heel strategisch kunt uitkiezen waar jij jouw opname-apparaat wilt plaatsen. Je kunt je opname ook heel simpel bewerken via een gratis geluidseditor, zoals Audacity.

Een smartphone of professioneel opnameapparaat?

De komst van de alles-in-één smartphone is nu een onbetwist feit. Er wordt wel gezegd dat een iPhone of Android smartphone perfect geschikt is voor het opnemen van een één-op-één sessie.

Maar is dat wel zo? Professionals zijn veelal van mening dat de smartphone enkel een back-upoplossing kan zijn of een manier om tegen lagere kosten een video te maken. Voor een professioneler resultaat kan jij het beste investeren in een digitale geluidsrecorder.

Waarom? Een voice recorder van Kabel-Mania biedt namelijk een veel betere geluidskwaliteit dan een smartphone.

Voeg een microfoon toe

Of je kan om de geluidskwaliteit van een smartphone (of digitale recorder) te verbeteren een microfoon toevoegen. Zoals een externe Puluz microfoon met 3.5” aansluiting. Vergeet hierbij echter niet dat de microfoon in de meeste gevallen gericht moet worden op de persoon die spreekt.

Interview in een rustige omgeving

Het spreekt voor zich dat de geluidsomgeving een sleutelrol zal spelen in de kwaliteit van jouw opname. Zoek daarom (indien mogelijk) een plek uit weg van de drukte, met minimaal achtergrondgeluid. Als jij echter geen andere keus hebt dan jouw opname in een lawaaierige omgeving te maken, zorg er dan voor dat je de recorder of externe microfoon dicht bij de spreker houdt.

Verricht goed werk!

Informeer jouw contacten voor de sessie of vergadering. Leg de beperkingen van een recorder of microfoon uit en vraag hen om luid en duidelijk te spreken. Bij het opnemen van een vergadering, zelfs als de deelnemers elkaar kennen, kan het nuttig zijn om rond de tafel te gaan en ze elk zichzelf op hun eigen manier te laten voorstellen.

Grijp tijdens een één-op-één sessie of vergadering elke gelegenheid aan om de punten te verduidelijken die eventueel vaag kunnen lijken, zoals acroniemen of zo. Tijdens een vergadering moet je tevens de rol van moderator spelen om een ordelijke sfeer te behouden als sprekers elkaar beginnen af te breken of tegelijkertijd spreken.

Het belangrijkste voor het opnemen van top resultaten is het kennen van jouw opname-apparatuur, dus lees daarom goed de handleiding, test alle apparatuur ten minste twee uur voor de start van het interview of de vergadering, zorg er daarnaast voor dat de apparatuur volledig is opgeladen en je altijd over een back-up apparaat beschikt.

Goede interviewers doen een bewuste poging om het meeste uit het interviewproces te halen, dus bereid je goed voor en wees methodisch door structuur aan jouw interviews toe te voegen door de vragen zorgvuldig uit te kiezen. En luister! Wees betrokken bij het interview door niet enkel een persoon te zijn die de vragen voorleest.

Actioncam-Mania wenst jou veel vraag succes toe!

interview

voice recorder