Een kompas of in het Engels compass is een apparaatje dat heel handig de juiste richting aangeeft. Het is één van de belangrijkste navigatie-instrumenten.

Magnetisch compass

De magnetische compass wordt al honderden jaren gebruikt voor navigatie. Ooit was dit zelfs het enige betrouwbare middel om de gewenste richting te vinden op dagen dat de zon of de sterren niet zichtbaar waren.

Tegenwoordig is er veel geavanceerdere apparatuur beschikbaar waarmee hun gebruikers de lokatie nauwkeurig kunnen bepalen en dit zelfs tot op een nauwkeurigheid van enkele meters kunnen vaststellen.

Maar al deze moderne apparatuur heeft het kompas echt nog niet verouderd! Het is namelijk nog steeds een zeer praktisch hulpmiddel voor navigatie in veel kleine vaartuigen en voor mensen die te voet in soms ruige gebieden reizen.

Zelfs vliegtuigen en schepen welke standaard uitgerust zijn met geavanceerde navigatie apparatuur beschikken nog vaak over een compass als betrouwbare back-up!

Geschiedenis compass

Wetenschappers en historici weten niet precies wanneer het basisprincipe van het magnetische kompas werd ontdekt. Oude Grieken begrepen al wat magnetisme inhield.

Reeds 2000 jaar geleden wisten Chinese wetenschappers eveneens dat het wrijven van een ijzeren staafje (zoals een naald) over een natuurlijk gemagnetiseerd type mineraal, die naald tijdelijk zou magnetiseren opdat deze vervolgens naar het noorden en zuiden zou wijzen.

Navigatie tool

Op een groot deel van de aarde is deze richting inderdaad ruwweg het noorden, wat het kompas dan ook belangrijk maakt als een ideale tool voor bij navigatie.

Maar het navigeren met een kaart en compass houdt veel meer in dan enkel het gebruik van de info van die magnetische naald. Want een magnetisch kompas wijst niet naar een geografische pool, maar naar de magnetische pool!

Iedereen die zodoende van plan is om een kompas te gebruiken tijdens een wildernisreis, moet zeker eerst even één van de vele mooie boeken lezen die over dit onderwerp geschreven zijn. De lokale bieb, boekhandel, of Google kan je hierbij wel assisteren.

Richting in je leven

Kortom, een compass van Actioncam-Mania wordt gebruikt voor navigatie, locatie en richting. Mensen gebruiken het heel slim om snel hun gewenste route te vinden, of dit nu op een wandelpad is of op een zeereis naar een nieuwe locatie.

Dus zoek jij de juiste richting in je leven? Een Actioncam-Mania compass helpt je op weg!

compass

Bronnen zijn onder andere nationalgeographic en geomag.nrcan