Juichen voor je team of voor een enkele sportman of -vrouw, dat doen we maar al te graag. Cheeren of juichen daar zijn we dan ook errug goed in. Bekijk maar een populaire sportwedstrijd, een F1 race met Max of iets anders waar we flink opgewonden van raken.

Cheers zeg je bij een toost, cheer up wanneer je iemand wil opvrolijken... en je bent natuurlijk ook behoorlijk cheerful als je aan een flinke party meedoet.

Cheeren doe je dus uit volle borst bij de jaarlijkse Gay Pride parade op de grachten van Amsterdam, bij een gratis concert op Koningsdag... of in het cafe wanneer je even wat extra opgevrolijkt bent door de aanwezigheid van al jouw kammeraden, drinkebroeders of andere metgezellen.

De echte cheerleader

Maar helaas... niemand ‘cheert’ zo goed als dat een echte cheerleader dat doet! In Amerika weten ze er alles van. Al jaren zijn de cheerleaders aldaar behoorlijk populair in het brengen van sportieve entertainment en het (lichtelijk) ophitsen of cheeren van hun sportvrouwen en mannen...

Cheerleaders behalen al deze unieke prestaties in esthetische outfits en gebruiken allerlei ingestudeerde dansbewegingen om de menigte te leiden.

Tezamen met het Amerikaanse football groeide het cheerleading spektakel hand in hand op dankzij de toevoeging van steeds meer inventieve manieren om bijvoorbeeld door de lucht te gaan en leerde men bijvoorbeeld piramides te maken en fantastische stunts.

Dit veranderde cheerleading dan ook niet enkel in nevenactiviteit, maar in een competitieve sport. Zelfs zodanig dat het door het IOC (het Internationaal Olympisch Comité) een voorlopige status ontving om in de toekomst een Olympische sport te worden!

Dus denk jij nou ook al aan je eigen cheerleading team? Hieronder hebben we een aantal belangrijke dingen op een rij gezet die je nodig hebt om zo’n nieuw ‘cheer-squadron’ op te starten:

De juiste coach

Alvorens je overweegt om een cheerleading team te starten, moet je ervoor zorgen dat iemand gekwalificeerd is om de bijbehorende coaching af te handelen.

De soort chearleading ploeg

Daarnaast moet je beslissen of je in de eerste plaats een op stunts of dans gebaseerde ploeg bent. Beide hebben zo hun voor- en nadelen... En het zal neerkomen op de ploeg die je wenst samen te stellen, evenals de vaardigheden en capaciteiten van je potentiële cheerleaders. Cheerleading is dan ook een zeer diverse en veelzijdige sport!

Vind een mentor

Net als dat Luke Skywalker Yoda nodig had, heb jij alsook een ervaren expert nodig. Ga zodoende op zoek naar een betrouwbare en ervaren mentor die meehelpt je team te ontwikkelen.

Recruiting

Indien je een tekort aan cheerleaders hebt op jouw school, sportclub of zelfs in je directe omgeving. Wanhoop dan niet!

Er zijn namelijk voldoende personen met zeer overdraagbare en nuttige vaardigheden die heel gemakkelijk zouden kunnen worden getraind en welke waarschijnlijk al over enkele van de kernvaardigheden en fitnessniveaus beschikken, die jij nodig hebt om je jonge ploeg naar de top de brengen!

Denk bijvoorbeeld aan: Dansers, gymnasten, breakdancers, schaatsers, roeiers of bodybuilders...

Plus vergeet daarnaast ook zeker niet de cheerleading supplies van Actioncam-Mania om jouw acties compleet te maken, terwijl je roept “Go team! Go team! Go team! ...”

cheerleading supplies