Als GoPro of ander type filmmaker kan je altijd op zoek zijn naar manieren om spannende of dramatische scènes te creëren om het drama van een actiefilm te versterken. Eén van de meest effectieve tools die jij dan tot jouw beschikking hebt, is een uitdagende actiecamera sessie in de regen. 

Regen geeft bijna alles een compleet nieuwe dimensie, van heel gewoon en alledaags tot iets heel bijzonders. Misschien heb je wel duizend keer eerder een bepaalde route afgelegd en heb je hier nog nooit iets anders gezien, iets ‘fotografeerbaars of filmisch’, maar als het regent kan dit tafereel dramatisch veranderen. 

Van een bijna dromerige verlichting, snelle wind, mensen die dekking zoeken, voertuigen die water opspatten, de emoties van mensen, de donder, de bliksem, kleurrijke regenbogen, het kan allemaal een flink visueel feest voor elke foto- of videograaf zijn. 

Maar om het beste uit de situatie te halen hebben wij hier voor jou nog wat tips om dit mogelijk te maken.

Zonder zon filmen 

Over het algemeen is het beschikbare licht van voor en na een regenbui meestal erg zacht, wat betekent dat er bijna geen harde schaduwen worden gevormd. Er is dus geen hard hard zonlicht aanwezig. Dit gebrek aan zonlicht geeft zo’n filmlocatie dan ook haar authentieke uitstraling. 

Als je lekker (semi-) professioneel wilt filmen, identificeer dan eerst allerlei verschillende cameraposities en haal hier vervolgens de beste camera posities uit. De beste tijd overigens om te filmen is ‘s ochtends vroeg en gelijk na zonsondergang tijdens het zogenaamde magische gouden uur. 

Filmmakers gebruiken tevens al dat water wat neerdaalt om de gehele tijd scènes te accentueren.

Dus ga in de open lucht, voel een soms zware bries, kijk naar de sombere wolken, snuif de stemming op met alles wat je voelt en giet deze ervaring vervolgens allemaal in jouw camerabeelden. 

Gebruik (indien mogelijk) een zonnekap 

Een zonnekap is een simpele plastic kap die over het uiteinde van je lens past. Traditioneel worden zonnekappen gebruikt om je lens tegen stoten en zonlicht te beschermen, maar ze kunnen soms ook dienen als afdekking om regen van de voorkant van je lens te houden.

Maak je lens niet met jouw shirt schoon 

Water op je lens is super vervelend. Het verpest niet alleen je foto volledig, maar het laat ook vlekken achter als je het probeert weg te vegen met een microvezel doekje. Als jij al water op je lens hebt, gebruik dan een t-shirt om het water van je lens te deppen (dus niet wrijven!).

Bereid je voor op slechte audio 

Regen beperkt jouw audio-opties. Als het hevig regent, dan is de kans namelijk groot dat je audio flink beïnvloed wordt, aangezien regen nogal luidruchtig kan zijn. Er zijn hier wel een paar oplossingen voor, waaronder het corrigeren tijdens het bewerken via speciale audio plug-ins of het toevoegen van een opnametrack van een moment wanneer het niet regent.

Nog een laatste handige tip 

Als het erg donker is of als het (bijna) nacht is, probeer dan jouw beelden van achteren te verlichten met een lichtbron die je tegenkomt. Dit kan een neonreclame zijn, een straatlantaarn, een koplamp van een inkomende auto ... van alles. Tegenlicht in de regen zullen de regendruppels in de beelden echt naar voren laten springen! 

Nu weet je al een beetje hoe jij het beste (met je GoPro) video in de regen kunt vastleggen! Dus houd jezelf droog, en jouw camera ook indien die per ongeluk niet waterproof mocht zijn, en ga aan de slag. De resultaten kunnen verbluffend zijn! 

GOPRO ACCESSORIES OTHER ACCESSORIES 

 

Bronnen: o.a. studiobinder & aperturebuzz