Fotografie is met de komst van de digitale camera een stuk toegankelijker geworden, en dit heeft alsook kinderen veel nieuwe manieren geschonken om ermee te experimenteren en de kunst van fotografie te leren. 

In dit Actioncam-Mania artikel behandelen we een aantal fotografieprojecten die kinderen zullen leren kritisch en creatief na te denken over wat ze zien. 

Digitale fotografie is tegenwoordig gelukkig voor heel veel kinderen beschikbaar, en dat hoeft echt niet per se omdat ze al een over een eigen digitale (actie) camera beschikken, maar vaak omdat ze wel toegang hebben tot een apparaat zoals een tablet of smartphone. Een goed beschermde Hamtod camera van Actioncam-Mania kan echter een goed idee zijn om de camera gadget veilig te houden. 

Hier zijn enkele geweldige educatieve projecten die jouw kind met een digitale action cam of de ingebouwde camera van een apparaat ondernemen kan:

Ga op een foto speurtocht 

Vooral de jongere kinderen zullen enorm genieten van het maken van foto’s vanuit allerlei hoeken en perspectieven. Wees geïnteresseerd in de foto’s die ze maken en neem de tijd om erop te reageren, waarbij je aangeeft wat jij er leuk aan vond. 

Nadat de eerste drukte van het experimenteren voorbij is, introduceer je het idee van een foto speurtocht. Geef de kids hier taken zoals: zoek en fotografeer iets roods, iets met benen, iets met golvende lijnen, iets groots, iets dat niet op zijn plaats lijkt.

Maak een digitaal boek 

Een geweldig project voor kleine kinderen dat verband houdt met lezen, is dat jij hen meehelpt een digitaal boek van hun foto’s te maken. Vraag de kinderen om bijvoorbeeld één foto van elk type van hun speelgoed of ieder gezinslid te maken. 

Voeg vervolgens de namen aan deze afbeeldingen toe, met een foto editor of een app voor het toevoegen van tekst, en compileer ze vervolgens tot een digitaal boek. Boeken zoals deze helpen kinderen niet alleen bij het lezen, maar ze maken ook prachtige herinneringen.

Observeer de wereld om je heen 

Bij de wat oudere kinderen kan een foto speurtocht een zoektocht inhouden naar allerlei patronen in de natuur, invalshoeken in architectuur, interessante mensen, problemen in de omgeving, dingen waar ze blij van worden, plus al het andere wat maar bij de huidige interesses en enthousiasme van je kind past. 

Dit geeft de kinderen niet alleen een mogelijkheid om heerlijk in de frisse lucht te zijn, maar het helpt ze tevens om ook echt naar de wereld om hen heen te kijken en deze optimaal te observeren.

Experimenteer met fotobewerking 

Tieners of pre-pubers vinden het misschien heel erg leuk om te experimenteren met enkele van de vele beschikbare fotobewerkingstools. Door apps te gebruiken, krijgen ze namelijk de unieke mogelijkheid om op een andere wijze creatief over een onderwerp na te denken. 

Door instellingen aan te passen en hiermee te experimenteren, kunnen ze allerlei beeldelementen in hun digitale foto’s accentueren of minimaliseren, zodat ze precies weten welke indruk ze willen creëren.

Word een fotojournalist 

Het fotograferen van een familiereis of -bijeenkomst is een uitstekende rol voor elke beginnende fotograaf. Moedig kinderen aan om na te denken over het inlijsten van hun foto’s en op zoek te gaan naar fotomomenten. 

Als de kids echt interesse tonen in een dergelijk project, dan kunnen ze er vervolgens ook over schrijven, waarbij ze de woorden en afbeeldingen tot een presentatie combineren voor de volgende gezinsbijeenkomst.

Een unieke ontdekkingstocht

Door jouw kinderen aan te moedigen fotoprojecten zoals de bovenstaande uit te proberen, kunnen ze niet alleen heel plezier aan een (actie) camera beleven, maar ook veel meer te weten komen over de wereld om hen heen. 

Plus krijgen kinderen de kans om zich beter uit te drukken, en de mogelijkheid om vaardigheden te leren die hen zal meehelpen op school en in hun dagelijks leven te communiceren. 

Actioncam-Mania helpt jouw kinderen graag met de unieke ontdekkingstocht van een wel heel bijzondere wereld vóór hun camera en achter de schermen. 

https://www.actioncam-mania.nl/catalogsearch/result/?q=camera

Bron: education.abc