Jezelf tijdens een stortbui tegen de regen proberen te beschermen is zo oud als kleding zelf is, en op basis van de verschillende beschikbare materialen kozen oude beschavingen voor een raincoat en umbrella gemaakt van gras in Azië, waterdichte pakken gemaakt van de ingewanden van walvissen en zeehonden rond de noord- en zuidpolen, dierlijk bont met hun natuurlijke oliën om water af te drijven in Europa, en weefsels gedrenkt in de sappen van rubberbomen in Zuid-Amerika.

De Charles Macintosh raincoat 

Al deze voorlopers van regenkleding hadden hun beperkingen en het duurde tot 1823 voordat Charles Macintosh het eerste echte stuk waterdichte regenkleding creëerde dat de basis vormde van alle regenkleding die we tegenwoordig kennen. Hij wordt daarom ook vaak de uitvinder of vader van moderne raincoat genoemd. 

Een regenjas zoals die door Macintosh ontwikkeld werd, is een functionele, licht van gewicht waterdichte jas met een enkele of dubbele rij knopen, die als bescherming tegen de regen gedragen wordt. 

Het is één van de meest typisch Britse herenjassen en ontstond toen de Schotse chemicus Charles Macintosh in 1823 een waterdichte stof patenteerde en zijn naam is sindsdien synoniem geworden met de regenjas. Alhoewel veel later Macintosh ook synonym stond aan de Apple Macintosh of Mac… maar dat is een heel ander verhaal! 

Maar de Macintosh raincoat ademde niet, waardoor deze in het regenachtige Europa totaal ongeschikt voor buitenactiviteiten was zoals bergbeklimmen of fietsen. Zo ontstond er via het Burberry bedrijf een compleet nieuw materiaal genaamd Gabardine, wat in feite een zeer lichte, en zeer dicht geweven wol is die van nature water afstoot en tegelijkertijd blijft ademen... 

In 1969 was er al veel keuze qua regenkleding. Gewaxt katoen was zowel waterdicht als ademend, trenchcoats zagen er mooi uit en de vinyl regenjassen was goedkoop. Maar geen van alle combineerde een laag gewicht met een echt goed ademend vermogen plus goede prestaties. Totdat Gore-Tex in dit jaar haar intrede deed!

Moderne Gopro-Mania regenkleding 

De basisstijlen van regenjassen zijn weinig veranderd sinds de vorige eeuw, maar de regenjassen voor zowel mannen als vrouwen worden nu in een breed scala aan kleuren aangeboden, in tegenstelling tot de oudere uitvoeringen die ooit enkel in grijs of zo beschikbaar waren. 

De vooruitgang in de vezel- en stoftechnologie, inclusief de oppervlaktebehandelingen van stoffen, hebben de moderne regenjassen nog waterafstotender gemaakt dan ooit tevoren. Iets wat een Gopro-Mania regenpak bijvoorbeeld zeer geschikt voor op een fiets of scooter of motor maakt.

Populaire bescherming tegen de regen 

Ondanks dat veel personen in het begin van de eenentwintigste eeuw van auto’s, treinen en bussen afhankelijk zijn om hen op weg naar hun werk te beschermen, blijft de Gopro-Mania regenjas een populaire bescherming tegen de regen. Net als toen dit zo was toen het voor het eerst bedacht werd! 

OUTDOOR & SPORTS HIKING UMBRELLA & RAINCOAT

Bronnen: medium, gizmodo & fashion-history.lovetoknow